Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Patellaluxatie bij honden

Loopt jouw hond mank bij momenten en lijkt het kort daarna weer te gaan? Misschien heeft hij wel last van patellaluxatie. Lees hieronder hoe de diagnose wordt gesteld en waarom het belangrijk is patteluxatie (losse knieschijf) bij honden te behandelen.

Wat is patellaluxatie bij honden?

Patellaluxatie is een aandoening waarbij een knieschijf van een hond los zit. De knieschijf of patella brengt de kracht over van de grote spiergroep op het bovenbeen (de quadriceps) en hecht zich vast op de voorkant van het onderbeen, net onder de knie. In het onderste gedeelte van het bovenbeen bevindt zich een groeve: de patellaire groeve. Normaal gezien beweegt de knieschijf mooi op en neer in die groeve zonder over de rand te komen. Maar honden kunnen last krijgen van een losse knieschijf. Daarbij beweegt de knieschijf uit de groeve. Dat wordt patellaluxatie of knieschijfontwrichting genoemd.

Patellaluxatie is een aandoening die frequent voorkomt bij onder andere deze hondenrassen:

  • chihuahua
  • maltezer
  • dwergkees
  • dwergpoedel
  • Engelse bulldog
  • Franse bulldog
  • Jack Russell terriër
  • Yorkshire terriër
  • Staffordshire bull terriër
  • West Highland white terriër

Patellaluxatie bij katten

Ook katten kunnen aan patellaluxatie lijden.

Symptomen van patellaluxatie bij honden

Een symptoom van patellaluxatie is dat de hond af en toe met een achterpoot hinkt. Tijdens het wandelen trekt hij die poot plots op en houdt hem in de lucht. Na meerdere stapjes kan de hond de knieschijf meestal weer op zijn plaats klikken en kan hij weer normaal wandelen.

Oorzaak van patellaluxatie bij honden

Behalve erfelijke aanleg zijn o-benen, x-benen en overgewicht de grootste risicofactoren van knieschijfontwrichting. Ook kan patellaluxatie veroorzaakt worden door een trauma waarbij de zijdelingse banden uitgerokken werden of doorscheurden.

Waarom patellaluxatie bij honden behandelen?

Als de patella in- en uit de knieschijfgroeve beweegt, veroorzaakt dat onherstelbare kraakbeenschade. Daarom is het aangewezen om je hond tijdig te behandelen, anders wordt de pijn en slijtage alleen maar erger.

De patella heeft ook een belangrijke functie bij het stabiliseren van het kniegewricht. Een luxatie vergroot de kans dat er een scheur komt in de voorste kruisband.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Op het moment dat de knieschijf naast de groeve ligt, kan je hond de knie niet meer strekken. Daardoor ontstaat het typische beeld van een hond die tijdens het lopen met een van de achterpoten passen overslaat en daarbij de knie gebogen houdt. Als de knieschijf blijvend naast de groeve ligt, loopt de hond moeizaam en wijdbeens met gebogen knieën. Tijdig laten behandelen is dus van groot belang. We willen immers bereiken dat je hond ook op hoge leeftijd nog goed kan lopen en zich zonder pijn kan voortbewegen. De vooruitzichten op een klachtenvrij herstel zijn over het algemeen gunstig.

Bij AniCura werken dierenartsen met de nodige kennis over patellaluxatie en de ervaring om deze aandoening te herkennen en behandelen. Heb je het vermoeden dat je hond aan patellaluxatie lijdt? Contacteer ons dan om de juiste diagnose te stellen en de mogelijke behandelingen te bespreken.

Diagnose van patellaluxatie bij honden

Om patellaluxatie vast te stellen, kan de dierenarts je hond op verschillende manieren onderzoeken. De diagnose is vaak niet moeilijk en wordt gesteld door bij gestrekte stand van de knie manueel de knieschijf uit de groeve proberen te duwen. Als dat gaat, worden er eventueel röntgenfoto's gemaakt om de ernst van de schade op te meten.

Patellaluxatie kan in verschillende gradaties voorkomen, met graad 1 als mildste (het kan met de hand gecorrigeerd worden) en graad 4 als zwaarste (een operatie is noodzakelijk).

Behandeling van patellaluxatie bij honden

De behandeling is sterk afhankelijk van de leeftijd, het gewicht, de bouw van de hond en de bouw van de achterpoot. De behandeling kan bestaan uit medicijnen in combinatie met gerichte training tot een operatieve correctie van het kniegewricht.

Er is dus niet altijd een operatie nodig. Soms wordt de losse knieschijf weer 'vastgezet' met behulp van verschillende technieken. De chirurg zal dat altijd in overleg met jou bepalen.

Mocht je hond wel een operatie nodig hebben, dan zal de dierenarts de groeve van de knieschijf aanpassen. Dat kan zowel de diepte, breedte of richting van de groeve zijn. In sommige gevallen moet ook de knieschijf zelf aangepast worden of is het noodzakelijk om de aanhechting van de patellaband naar het onderbeen te verplaatsen.

Knieschijfgroeveprothese

Als er sprake is van ernstige gewrichtsslijtage aan de achterkant van de knieschijf en in de knieschijfgroeve, is een knieschijfgroeveprothese (PGR-prothese) een goede behandeling. Het risico op een complicatie is bij deze behandeling laag en de vooruitzichten zijn over het algemeen gunstig. Tijdens de relatief kleine ingreep wordt de versleten knieschijfgroeve vervangen door een prothese uit titanium. De positie, vorm en maat van de prothese worden optimaal aangepast aan de situatie van jouw hond.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.