Je hond voorbereiden op een bezoek aan de dierenarts

Hoe erg je hond er ook tegen opziet om naar de dierenarts te gaan, soms moet het gewoon. Met een beetje voorbereiding maak je het jezelf een stuk makkelijker en voelt je hond zich rustig en comfortabel. Hier zijn enkele eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen.

Je kunt je hond zelf voorbereiden op situaties en handelingen die vaak voorkomen tijdens een dierenartsbezoek. Denk bijvoorbeeld aan de hond op zijn zij leggen, zijn poten aanraken, zijn mond, ogen en oren controleren, zijn staart optillen, zijn temperatuur meten of hem een muilkorf omdoen.

Als je je hond traint, geef je hem een gevoel van controle. Train je je hond al sinds hij een puppy was? Dan vindt hij het vast niet erg als een onbekende dierenarts in zijn oren kijkt, zijn lichaamstemperatuur meet of zijn poten aanraakt. Maar zelfs als je je volwassen hond nooit hebt getraind, hoef je je geen zorgen te maken. Ook oudere dieren kunnen leren dat ze niet bang moeten zijn van een onderzoek bij de dierenarts.

Oefen volgens een ritme dat bij je hond past. Begin met korte sessies wanneer de hond kalm en ontspannen is. Leer de signalen van je hond te herkennen en pas je training op basis hiervan aan. Als hij bijvoorbeeld wegloopt of snel zijn kop wegdraait wanneer je zijn tanden probeert te bekijken, ga je misschien te snel en moet je kleinere stapjes nemen. Net zoals bij alle soorten training is het belangrijk dat je rustig en methodisch werkt: bouw de oefeningen geleidelijk op, geef je viervoeter veel liefde en beloon hem achteraf met een snoepje. Trainen moet leuk zijn! 

Door je hond elke dag thuis te onderzoeken, laat je hem wennen aan de typische handelingen bij de dierenarts én merk je het zelf op tijd op als je hond ziek of gewond is. Begin met zijn kop (mond, neus, ogen en oren) en ga zo verder naar de rest van zijn lichaam. Controleer of zijn huid en vacht vrij zijn van uitslag en knopen en of hij gezwollen of pijnlijke plekken op zijn poten, nek en rug heeft. Neem ook af en toe zijn temperatuur, zodat je weet hoe warm hij normaal aanvoelt.

Wil je graag meer advies en tips om je hond te trainen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij begeleiden je met plezier.