Lopen met je hond

Als je met je hond gaat joggen, sport je in het beste gezelschap. Voor veel mensen is dit zelfs de belangrijkste reden om een hond in huis te halen. Fysieke activiteit, in welke vorm ook, is erg belangrijk voor je hond. Zo voelt hij zich niet alleen goed in zijn vel, ook zijn levenskwaliteit gaat erop vooruit.

Kunnen alle honden met je meelopen?

Neem je hond pas met je mee om te gaan lopen als zijn skelet en gewrichten volledig volgroeid zijn. Wacht bij kleinere honden tot hun eerste verjaardag en bij grote honden tot ze minstens achttien maanden oud zijn (afhankelijk van hun grootte). Intens sporten voordat het lichaam van je hond er klaar voor is, kan schadelijk zijn. Vraag je dierenarts om raad als je twijfelt.

De hond moet gezond zijn en mag geen overgewicht hebben. Honden met overgewicht moeten eerst afvallen voordat je met ze gaat joggen. Wandelen op verschillende soorten terrein is in dat geval een beter idee.

Erg kleine honden vinden het vaak moeilijk om jouw tempo bij te houden als je lang gaat joggen. Met hun korte pootjes moeten ze namelijk veel meer stappen zetten. Hoe dan ook hangt dit af van de hond zelf: als je de conditie en fitheid van het dier goed opbouwt, maakt de grootte zelden uit.

Als je hond skelet-, spier- of gewrichtsproblemen heeft, vraag dan raad aan je dierenarts voordat je begint met trainen. Met deze patiënten mag je niet te snel gaan. Als je twijfelt, laat je hond dan regelmatig nakijken door een dierenarts of fysiotherapeut. Vertoont je hond tekenen van oververmoeidheid? Gun hem dan even rust in plaats van verder te trainen.

Opbouwen

Train steeds op het tempo van je hond en op een manier die niet schadelijk is voor het dier. Begin je vanaf nul? Doe het dan eerst kalm aan. Als je hond al een goede conditie heeft, kun je de training sneller opbouwen. Loop nooit sneller dan je hond kan volgen. Honden draven van nature als ze lange afstanden lopen omdat dit hun lichaam het minst belast. Voor korte afstanden en op een zachte ondergrond kunnen ze ook rennen. Maar als je hond dit moet doen om jouw tempo bij te houden, loop dan beter wat trager.

Intervaltraining is een goed idee als je een plan opstelt dat bij je hond past. Warm de hond een paar minuten op en train in het begin niet langer dan 10 tot 15 minuten. Bijvoorbeeld: 1 minuut snelwandelen, 1 minuut ontspannen wandelen, 2 minuten traag joggen, 1 minuut snel rennen, enz. Naarmate de conditie van je huisdier verbetert, kun je langer rennen. Stop voordat de hond de training niet meer leuk vindt en overbelast je viervoeter zeker niet. Zo voorkom je kwetsuren.

Canicross

Bij deze sport rent je hond voor je uit met een harnas aan. Aan dat harnas zit een elastisch koord (2-3 m) dat verbonden is met een riem rond jouw heupen. Dat speciale koord voorkomt dat jij of je hond een schok voelen wanneer een van jullie sneller (of trager) loopt. De hond trekt lichtjes en gecontroleerd aan het koord bij het rennen. Je kunt dit ook met meerdere honden tegelijk doen. Canicross is overal ter wereld een erg populaire hondensport en wordt nu zelfs competitief gespeeld.

Nuttige tips

Water voor de hond

Neem water voor je hond mee als jullie ver gaan joggen. Honden zweten niet via hun huid zoals wij doen, ze koelen hun lichaam af door snel te hijgen.

Ze geven warmte af via hun tong en een paar zweetklieren in hun pootkussentjes. Daarnaast zoeken ze vaak koele plekken op waar ze hun buik kunnen afkoelen. Bied je hond dus op verschillende momenten tijdens het sporten water aan.

Eten

Geef je hond geen maaltijd vlak voordat jullie gaan joggen. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals een maagtorsie. Heeft je hond net een grote maaltijd gegeten? Wacht dan een paar uur voordat jullie vertrekken.

Let op de pootkussentjes

Asfalt is hard en schuurt onder de pootkussentjes van je hond. In de zomer kan asfalt zelfs zo heet worden dat de pootkussentjes verbranden. Jog dus steeds op gevarieerd terrein en controleer de poten en pootkussentjes van je hond op kwetsuren wanneer je thuiskomt.

Stimuleer je hond ook mentaal

Fysieke activiteit vindt je hond leuk, maar zonder mentale stimulatie kan hij nerveus worden en gedragsproblemen ontwikkelen.