Angst voor vuurwerk

Vuurwerkangst bij honden en katten

Oudejaarsnacht is altijd gezellig, maar voor honden en katten die bang zijn voor vuurwerk is deze avond minder fijn.

Een rustige oudejaarsnacht voor honden en katten

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Het gehoor van dieren is veel gevoeliger dan dat van ons. Gelukkig kan jij als baasje met de juiste training en eventuele medicatie vuurwerkangst bij je huisdieren verminderen.

Begin op tijd met het trainen van je huisdier en werk aan je reactie als baasje.

Waar komt vuurwerkangst vandaan?

Wanneer een hond angstig reageert op vuurwerk, wordt hij meestal meteen getroost of beloond. Honden leren zo dat ze terecht bang zijn. Jij zal je gedrag als baasje dus moeten veranderen.

Soms doen honden alsof ze angstig zijn om aandacht te krijgen. Let daarom op de houding van je hond. Een hond die echt bang is, draait zijn oren en mondhoeken naar beneden, houdt zijn staart laag, gaapt, likt zijn bek en wil geen beloningen.

Vuurwerktraining voor honden en katten

Begin minimaal een maand op voorhand met vuurwerktraining. Vraag je dierenarts om advies.

Roep je hond naar je toe wanneer hij reageert op vuurwerk. Ga vervolgens verder met wat je bezig was. Zo maak je van jezelf een veilige plek voor je hond. Blijf deze oefening herhalen tot je hond naar jou toekomt in plaats van op de vlucht te slaan.

Je kan je hond ook laten wennen aan het geluid van vuurwerk via online geluidsopnames. Zet het geluidsniveau telkens iets harder terwijl je met je hond speelt of hem beloont. Zet een stap terug wanneer je hond angstig wordt en probeer rustig weer op te bouwen.

Het is belangrijk dat je je huisdier niet straft. Zo wordt hij alleen maar banger. Geef een beloning wanneer je huisdier het gewenste gedrag vertoont.

Kalmeringsmiddelen voor honden en katten

Helpt vuurwerktraining niet voldoende? Dan kan je aanvullend verschillende soorten medicatie proberen waarvan je huisdier minder angstig wordt. Vraag je dierenarts om advies.

Voedingssupplementen of feromonen kunnen je huisdier helpen kalmeren en ontspannen. Vuurwerktraining heeft zo ook een grotere kans op slagen. Start acht tot zes weken op voorhand met deze medicatie. Er zijn verschillende voedingssupplementen en feromonen op de markt:

Als kortetermijnoplossing voor extreme angst kan je dierenarts Sileo of Pexion voorschrijven.

Algemene tips tegen vuurwerkangst 

Naast vuurwerktraining en medicatie voorkom je met een paar simpele maatregelen onnodige stress bij je huisdier tijdens de feestdagen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij bekijkt samen met jou de beste optie voor jouw huisdier. Wij wensen jou en je huisdier alvast een veilige en fijne oudejaarsnacht!