Tien snelle tips voor jou en je hond met artrose

 1. Massage
  Met een zachte massage stimuleer je de bloedsomloop in het lichaam van je hond en zorg je ervoor dat hij soepel blijft. Bovendien geeft de massage je hond een rustig, veilig gevoel en gaat hij zich over het algemeen beter voelen.
 2. Wees geduldig
  Van een hond met artrose kun je niet hetzelfde verwachten als van een andere hond. Hij heeft wat meer tijd nodig om te lopen, naar je toe te komen als je hem roept of de trap op te klimmen. Geef hem rustig de tijd, moedig hem aan en help hem een handje indien nodig.
 3. Hondenkussen artrose
  Leg iets zachts op de vloer waarop je hond kan slapen of koop een speciaal hondenkussen voor honden met artrose, zoals een waterbed of hangmat.
 4. Vermijd uitschuiven
  Sommige honden met artrose zijn bang van gladde oppervlakken. Thuis kun je matten op je parket of tegelvloer leggen om te voorkomen dat je hond uitglijdt en zich misschien nog erger kwetst. Antislipsokken voor je hond zijn ook een goed idee.
 5. Warmte
  Op koude dagen kan je hond wel wat extra warmte gebruiken. Door je hond een jasje te laten dragen, voorkom je dat zijn spieren stijf en koud worden.
 6. Hondentrap
  Er zijn tal van slimme oplossingen om je hond de trap op te helpen of op je meubels te krijgen. Met een loopplank of blokken kan je hond elk oppervlak bereiken waar hij vroeger moeiteloos op sprong.
 7. Rust
  Sommige honden met artrose zijn gevoeliger voor lawaai en rommel. Zorg ervoor dat je hond zich op een rustig, stil plekje kan terugtrekken als je kinderen, andere huisdieren of bezoek hebt. Let op hoe je hond zich voelt en wat er rondom hem gebeurt.
 8. Revalidatie en medicatie
  Een hond met artrose heeft vaak een combinatie van beweging, revalidatie en medicatie nodig. Voor sommige honden hoeven medicijnen niet. Met wat beweging, speciale zorg en ontstekingsremmers kunnen de meeste honden na hun diagnose nog steeds volop van het leven genieten. Ook lasertherapie is een goede optie. Bespreek steeds met je dierenarts welke revalidatie en medicatie mogelijk zijn.
 9. Vacht
  Honden met artrose kunnen niet alles zelf. Dat geldt ook voor hun eigen verzorging. Kan je hond moeilijk bij een bepaalde plek om deze zelf schoon te likken? Help hem dan een handje. Knip, borstel en was zijn vacht om deze schoon te houden en klitten te voorkomen.
 10. Overgewicht
  Bij honden met overgewicht is het risico op artrose groter. Als je hond te zwaar is, kun je hem helpen af te vallen. De botten en gewrichten van een hond met overgewicht worden namelijk zwaarder belast. Vraag je dierenarts om een afslankplan op maat uit te werken en geef je hond een aangepast dieet als hij overgewicht en artrose heeft.

Klik hier om meer te weten over artrose bij de hond en de behandeling ervan.