Artrose hond

Artrose bij je hond

Een op de vijf honden krijgt last van artrose. Deze pijnlijke gewrichtsaandoening laat je best zo snel mogelijk behandelen door een dierenarts.

Wat is artrose?

Artrose is een pijnlijke gewrichtsontsteking die wordt veroorzaakt door slijtage. Bewegen wordt voor je hond steeds moeilijker. Artrose komt vooral voor in de knieën, ellebogen, heupen, tenen en wervels van je hond.

Wat zijn de symptomen van artrose bij honden?

De symptomen van artrose worden vaak ten onrechte verward met ‘normale’ ouderdomsklachten. Bovendien laten honden niet snel merken dat ze pijn hebben. De symptomen van artrose zijn:

Herken je een of meer van deze symptomen? Laat je hond dan onderzoeken door een orthopedische dierenarts.

Wat zijn de oorzaken van artrose bij honden?

Vaak veroorzaakt een onderliggende aandoening zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie gewrichtsslijtage. Maar ook trauma zoals een breuk in het gewricht kan de oorzaak zijn.

Soms, voornamelijk bij oudere dieren, is er geen onderliggende gewrichtsaandoening maar is het te wijten aan overbelasting van de gewrichten. 

Waarom laten behandelen?

Als je een hond met artrose niet laat behandelen, zullen zijn klachten enkel toenemen. Bovendien lijdt je hond onnodig pijn.

Artrose: de diagnose

Artrose wordt bepaald door een lichamelijk onderzoek en een röntgenonderzoek. Soms wordt er ook een CT-scan gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt er met volgende zaken rekening gehouden:

Artrose: de behandeling

De behandeling van je hond hangt af van de ernst van de artrose. Is er weinig slijtage? Dan is de kans op een volledig herstel veel groter. Maar voor honden met vergevorderde artrose zijn er ook mogelijkheden. Laat je steeds adviseren door een dierenarts.

Voor meer informatie lees je best ons artikel over artrosebehandelingen. Bekijk ook zeker onze 10 tips voor honden met artrose.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek