Neusproblemen hond

Neusproblemen bij een hond

Heeft je hond last van een droge of verstopte neus? Ademt je hond raar door zijn neus? De meeste neusproblemen zijn goed te behandelen.

Neusproblemen bij een hond

De neus van een hond is gevoeliger dan die van een mens. Er bestaan honden met lange, middellange en korte neuzen. Vooral honden met korte neuzen hebben vaak neusproblemen.

Neusproblemen bij een hond: de symptomen

Heeft je hond last van een loopneus? De uitvloeiing kan waterig, slijmerig, bloederig en geel of groen van kleur zijn. De neus van je hond kan ook net droog zijn. Verder kan je hond snurken terwijl hij in- en uitademt of met zijn mond open ademen. Ook niezen is een van de meest voorkomende symptomen.

Soms ademt je hond scherp in om het slijm achter zijn neus te verwijderen door te slikken. Je kan je hond helpen met ‘reverse sneezing’ door hem onder zijn keel te wrijven zodat hij slikt en/of zijn neus dicht te houden.

Herken je een van bovenstaande symptomen bij je hond? Neem dan contact op met je dierenarts.

Neusproblemen bij een hond: de oorzaak

De meest voorkomende oorzaken van neusproblemen bij honden zijn:

Waarom zou je een neusprobleem bij je hond laten behandelen?

Neusproblemen hebben verschillende oorzaken. Om er zeker van te zijn dat het niet om een kwaadaardige tumor gaat, laat je je hond best onderzoeken door je dierenarts.

Neusproblemen bij een hond: de diagnose

Je dierenarts onderzoekt de neus, mond en keel van je hond. Vaak volgt een röntgenonderzoek. Soms is een endoscopie onder narcose nodig.

Neusproblemen bij een hond: de behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het neusprobleem. De meeste aandoeningen zoals allergieën, virale infecties of bacteriële en schimmelinfecties zijn met medicatie te behandelen.

Honden met een korte neus hebben vaak last van gezwollen slijmvlies. Met medicatie kan de zwelling verlicht worden. Voor een droge neus werkt een uiercrème om de huid van de neus soepel te houden. De ademhalingsproblemen van honden met een korte neus kunnen met een operatie verholpen worden.

Een operatie kan ook nodig zijn bij vreemde voorwerpen, verwondingen, tumoren of uitgebreide schimmelinfecties.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek