Hond eet slak

Hond eet slak

Denk je dat je hond een slak heeft opgegeten? Slakken kunnen parasieten overdragen. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Symptomen nadat je hond een slak eet

De meeste symptomen treden pas na een tijdje op. Een Franse hartworm veroorzaakt:

De symptomen na het eten van een vossenlongworm zijn:

De symptomen van een vossenlongworminfectie worden vaak verward met astma of andere ademhalingsproblemen. Als je een of meerdere van deze symptomen bij je hond herkent, neem dan contact op met je dierenarts.

Wat maakt slakken zo dodelijk voor honden?

Honden zijn van nature nieuwsgierig en eten vreemde voorwerpen. Lees meer in ons artikel over pica. Slakken vormen tussengastheren voor parasieten. Een slak kan meerdere larven van een Franse hartworm of vossenlongworm met zich meedragen. Een hond die een slak eet, kan zo besmet raken. De larven groeien na twee tot zes weken uit tot volwassen wormen die eitjes leggen in het lichaam van je hond. Die eitjes hoest je hond op en slikt hij weer in. Zo komen de larven in de darmen van je hond terecht. Opgepast, ook kikkers, padden, vogels en muizen kunnen deze wormen met zich meedragen.

Wat kan je er zelf aan doen?

Hou je hond nauwlettend in het oog. Laat hem geen slakken of uitwerpselen van andere dieren opeten. Lees ook ons artikel over honden die stront eten. Ruim de uitwerpselen van je hond altijd op zodat andere dieren niet besmet kunnen raken. Om te voorkomen dat je hond een worminfectie oploopt, kan je preventief een ontwormingsmiddel toedienen. Vraag advies aan je dierenarts.

Hond eet slak: diagnose

Je dierenarts stelt een diagnose vast op basis van röntgenfoto’s en een bloed- en uitwerpselenonderzoek.

Hond eet slak: behandeling

Je dierenarts geeft je hond medicatie tegen de worminfectie. Die medicatie zal jij als baasje achteraf ook aan je hond moeten geven. Afhankelijk van de ernst van de symptomen geeft je dierenarts je hond extra zuurstof en vloeistoffen. Soms krijgt je hond ook een bloedtransfusie. Lees meer in ons artikel over een bloedtransfusie.

Denk je dat je hond een slak at of aan een worminfectie lijdt? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek