Hond geeft over

Hond geeft over

Het kan zijn dat je hond moet overgeven omdat hij iets verkeerds gegeten heeft. Soms wordt braken veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Ga bij twijfel langs bij je dierenarts.

Symptomen overgeven hond

Naast het overgeven van geel of bruin slijm of schuim kan je hond nog last hebben van de volgende symptomen:

Wanneer je hond een keer moet overgeven, is dat geen reden voor paniek. Soms voelt je hond zich gewoon een paar dagen niet goed. Twijfel je? Houden de symptomen langer aan? Komen de symptomen steeds terug? Dan neem je best contact op met je dierenarts.

Oorzaken van overgeven hond

Braken is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam van je hond. Als je hond bijvoorbeeld iets verkeerds gegeten heeft, is overgeven de oplossing. 

Maar het kan ook een symptoom van een onderliggende aandoening zijn zoals: 

Wat kan je doen als je hond overgeeft?

Zorg dat je hond voldoende blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Zorg dat je hond kan rusten en herstellen.

Hond geeft telkens ‘s ochtends over

Geef je je hond maar 1 keer eten per dag? Dan is de kans groot dat ze in de ochtend gal overgeven omdat de maag voor langere tijd leeg is. Geef je hond ook ‘s avonds eten. Helpt dat niet? Ga dan langs bij je dierenarts voor een onderzoek.

Wanneer moet je contact opnemen met je dierenarts?

Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als je hond:

Diagnose bij braken hond

Je hond ondergaat een lichamelijk onderzoek tijdens een consultatie bij je dierenarts. Soms zijn er aanvullende onderzoeken nodig om de oorzaak van het overgeven vast te stellen zoals:

Een endoscopie bij een hond

Behandeling bij braken hond

Sommige medicijnen kunnen de klachten van je hond verminderen. Afhankelijk van de oorzaak van het braken zijn er andere behandelingsmogelijkheden. Vraag je dierenarts om advies. 

Lees ook ons artikel over overgeven bij een kat.

Naar de dierenarts?

De klachten die in dit artikel beschreven zijn verdwijnen meestal vanzelf binnen 24-48 uur. Zijn de klachten na 72 uur niet verdwenen? Neem dan contact op met een dierenarts.

Vind uw kliniek