Maagkanteling

Maagkanteling bij een hond

Een maagkanteling is voor je hond een levensbedreigende situatie. Neem direct contact op met je dierenarts.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Wat is een maagkanteling?

Bij een maagkanteling kantelt de maag van je hond. De maagingang wordt afgekneld. Zo kan er geen lucht en voedsel meer ontsnappen uit de maag. Omdat er geen maagzuur meer wordt aangemaakt, kunnen de bacteriën in de maag zich vermenigvuldigen. Er ontstaat meer gas dan normaal en de maag zet uit.

Door de opgezette maag raken de bloedsomloop en ademhaling van je hond verstoord. De bloeddruk van je hond verlaagt en zijn vitale organen komen zonder zuurstof te zitten. Uiteindelijk raakt je hond in shock.

Bij een maagkanteling moet een hond daarom zo snel mogelijk geopereerd worden. Als je er op tijd bij bent, kunnen de meeste patiënten gered worden.

Op bovenstaande afbeelding zie je dat de maag sterk is vergroot. De buikomvang van de hond is duidelijk groter.

Op deze afbeelding zie je hoe een maagkanteling zich ontwikkelt. De maaguitgang draait naar links. De maag wordt steeds groter omdat de slokdarm afgekneld wordt.

Symptomen maagkanteling bij een hond

Het is belangrijk om de symptomen van een maagkanteling op tijd te herkennen. De symptomen van een maagtorsie bij een hond zijn:

Herken je een van deze symptomen bij je hond? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een AniCura-dierenarts. Het leven van je hond staat op het spel.

Oorzaken van een maagkanteling bij een hond

De precieze oorzaak van een maagkanteling is niet gekend. Een recente studie toont aan dat honden met een vreemd voorwerp in hun maag vijf keer meer kans hebben op een maagtorsie. De kans dat je hond voor de tweede keer een maagkanteling krijgt, is hoog. Factoren die de kans op een maagkanteling nog verhogen zijn:

Ras

Een maagkanteling komt voor bij rassen met een diepe borstkas waarin de maag veel ruimte heeft om zich te verplaatsen. Deze rassen zijn:

Erfelijkheid

Als een eerste graad familielid van je hond in het verleden een maagtorsie heeft gehad, is de kans groot dat jouw hond hetzelfde overkomt.

Maagdilatatie

Bij een maagdilatatie zwelt de maag van je pup op. Er bestaan twee vormen maagdilatatie. Primaire maagdilatatie wordt veroorzaakt doordat je hond te veel in één keer heeft gegeten. Bij een secundaire maagdilatatie raakt de maag van je hond niet leeg. Bij reflux bijvoorbeeld komt de darminhoud door een darmobstructie in de maag terecht.

Agressief of angstig temperament

Beweging of stress na de maaltijd

Waarom laat je een maagtorsie best zo snel mogelijk behandelen?

Bij een maagkanteling kunnen de volgende problemen kort na elkaar optreden:

De overlevingskans na een maagtorsie is 73 tot 90 procent. Factoren die de overlevingskansen kunnen beïnvloeden zijn:

Wat kan je zelf aan een maagkanteling doen?

Denk je dat je hond een maagtorsie heeft? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Lees hier meer over de behandeling van een maagkanteling.

Je kan preventief het eetpatroon van je pup aanpassen.

Wanneer moet je naar een dierenarts?

Vermoed je dat je hond een maagkanteling heeft? Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Maak je je zorgen omdat je hond tot de risicogroep behoort? Laat je dan adviseren door je dierenarts over preventieve behandelingen.

Diagnose van een maagkanteling

Om de diagnose van een maagkanteling te bevestigen zijn er röntgenfoto’s nodig. 

Röntgenfoto van een gekantelde maag bij een hond

Daarna volgt er een bloedonderzoek om te bepalen hoe ver de maagkanteling de zuurstoftoevoer in het bloed van je hond heeft aangetast.

De behandeling van een maagkanteling bij een hond

De behandeling van een maagkanteling begint met het toedienen van zuurstof en het verhogen van de bloeddruk van je hond. Om de hond te redden, moet hij geopereerd worden. Tijdens de operatie wordt de maag teruggedraaid en vastgezet.

Lees hier meer over de behandeling van een maagkanteling.

Heb je nog vragen over een maagtorsie bij honden? Neem contact op met een AniCura-dierenarts in jouw buurt.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek