Allergie bij honden en katten

Allergie bij honden en katten

Laat honden en katten met een allergie onderzoeken door je dierenarts. Er bestaan verschillende oorzaken. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak.

Wat is een allergie bij honden en katten?

Als je hond of kat last heeft van een allergie dan is hij overgevoelig voor een bepaalde stof. De meestvoorkomende allergieën bij huisdieren zijn een voedselallergie, vlooienallergie en een omgevingsallergie.

De symptomen van een allergie bij honden en katten

De symptomen van een allergie bij een hond of kat zijn:

Herken je een of meerdere symptomen bij je huisdier? Neem dan contact op met je dierenarts.

De oorzaak van een allergie bij honden en katten

Er bestaan drie verschillende soorten allergieën. Zo kan het speeksel van een vlo een vlooienallergie veroorzaken. Om een vlooienallergie te voorkomen, ontvlooi je jouw huisdier best regelmatig. Lees meer in ons artikel over vlooien.

Het zou ook kunnen dat je huisdier last heeft van een voedselallergie. Dankzij een eliminatiedieet kan worden uitgesloten of je hond of kat last heeft van een voedselallergie. Geef je hond of kat gedurende zes weken niets anders dan hypoallergene voeding. Lees ook ons artikel over een voedselallergie bij honden en katten.

Je hond of kat kan als laatste ook overgevoelig reageren op omgevingsfactoren zoals huisstofmijt, pollen, stress… Een omgevingsallergie of atopie kan vastgesteld worden via een bloedonderzoek.

Waarom behandelen?

Als je de symptomen niet laat behandelen, ontstaan er huidontstekingen. Je huisdier heeft alsmaar meer jeuk en pijn.

Diagnose

Als eerste wordt een vlooienallergie uitgesloten. Blijven de symptomen? Dan wordt er met een eliminatiedieet bepaald of het om een voedselallergie gaat. Als je huisdier symptomen blijft vertonen, wordt er via een bloedonderzoek vastgesteld of hij last heeft van atopie.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van het soort allergie dat er bij je huisdier wordt vastgesteld. Atopie kan worden behandeld met desensibilisatietherapie. Lees hier meer over atopie bij je hond of kat.