De gegevens van je DogID- of CatID-chip updaten om bereikbaar te blijven

Update de gegevens van je DogID of CatID

DogID.be en CatID.be zijn de officiële platformen voor de registratie van honden en katten in België. Is je hond of kat gechipt? Dan staan de gegevens die je gekoppeld hebt aan de chip in de databank van DogID of CatID.

Wat verandert er?

Vanaf 1 mei 2021 moet jij als baasje je rijksregisternummer koppelen aan de chip van je huisdier. Daarna zal je expliciet toestemming moeten geven om je gegevens openbaar te maken. Dat is niet verplicht, maar alleen zo zullen je telefoonnummer of e-mailadres zichtbaar zijn wanneer je verloren gelopen dier gevonden wordt. 

Bovendien kan je na het koppelen van je rijksregisternummer zelf je gegevens bijwerken. Zelfs als je vergeet je gegevens bij te werken, kan je nog gevonden worden aan de hand van je rijksregisternummer. Je adresgegevens zullen enkel zichtbaar zijn voor dierenartsen en asielen.

Waarom deze wijziging?

Volgens de GDPR (General Data Protection Regulation) of Europese privacywetgeving moeten burgers geïnformeerd kunnen beslissen over wat er met hun gegevens gebeurt. Net zoals particuliere bedrijven en overheidsinstanties moeten DogID en CatID zich ook houden aan deze regels.

Hoe breng je de DogID van je hond in orde?

Hoe breng je de CatID van je kat in orde?

Elke CatID-chip is al gekoppeld aan een rijksregisternummer. Vanaf 1 mei 2021 kan je toestemming geven om je gegevens (weer) zichtbaar te maken.

Kijk voor meer informatie op www.dogid.be of www.catid.be. Heb je nog vragen? Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren.