De gegevens van je DogID- of CatID-chip updaten om bereikbaar te blijven

DogID en CatID zijn de officiële platformen voor de registratie van honden en katten in België. Is je hond of kat gechipt? Dan staan de gegevens die je gekoppeld hebt aan de chip in de databank van DogID of CatID.

Wat verandert er?

Vanaf 1 mei 2021 moeten baasjes hun rijksregisternummer koppelen aan de chip van hun huisdier en expliciet de toestemming geven om hun gegevens openbaar te maken. Dit is niet verplicht maar alleen zo zullen je telefoonnummer en/of e-mailadres opnieuw zichtbaar zijn wanneer men het chipnummer van jouw hond of kat opzoekt. Bijvoorbeeld wanneer je verloren gelopen dier gevonden wordt en de politie de chip uitleest. Adresgegevens mogen niet meer weergegeven worden en zullen enkel zichtbaar zijn voor dierenartsen en asielen.

Een bijkomend voordeel van het koppelen van je rijksregisternummer is dat je zelf je gegevens kan aanpassen en dat men jou nog steeds kan vinden ook al zijn je gegevens misschien niet meer up-to-date.

Waarom deze wijziging?

GDPR (General Data Protection Regulation) is de Europese privacywetgeving die beslist dat burgers geïnformeerd moeten kunnen beslissen over wat er met hun gegevens gebeurt. Net zoals particuliere bedrijven en overheidsinstanties moeten DogID en CatID zich ook houden aan deze regels.

Hoe breng je dit in orde voor je hond?

Als er ‘Ongekend’ staat, dan zijn jouw gegevens nog niet gekoppeld aan die van je hond en moet je je rijksregisternummer nog koppelen. Steek je elektronische identiteitskaart in de kaartlezer. Opgelet: dit moet de identiteitskaart zijn van de persoon die vermeld staat onder ‘Informatie over de verantwoordelijke’. Klik op de groene knop ‘Meer acties’. Kruis de privacymodus aan. Kies hierbij voor 'Publiek'. Dit betekent dat je telefoonnummer en/of e-mailadres zichtbaar zullen zijn na opzoeken van het chipnummer.

Als er ‘Gekend’ staat dan is jouw rijksregisternummer al gekoppeld aan het chipnummer van jouw hond. Om je gegevens (weer) zichtbaar te maken moet je je na 1 mei 2021 aanmelden met je elektronische identiteitskaart en je pincode. Klik op de groene knop ‘Meer acties’. Kruis de privacymodus aan. Kies hierbij voor 'Publiek'. Dit betekent dat je telefoonnummer en/of e-mailadres zichtbaar zullen zijn na opzoeken van het chipnummer.

Hoe breng je dit in orde voor je kat?

Voor katten is de chip reeds gekoppeld aan je rijksregisternummer. Vanaf 1 mei 2021 kan je toestemming geven om je gegevens (weer) zichtbaar te maken.

Uiteraard is het een persoonlijke keuze maar het kan zeker helpen in de hereniging met je trouwe viervoeter mocht dat ooit nodig zijn.

Hieronder vind je nogmaals alle voordelen van het koppelen van je rijksregisternummer aan de chip van je hond of kat en van je gegevens zichtbaar te maken:

Voor meer informatie kijk op www.dogid.be of www.catid.be. Heb je vragen hieromtrent? Aarzel niet om je AniCura-dierenarts te contacteren.