Dier verloren of gevonden

Verloren en gevonden huisdieren

Is je huisdier verloren gelopen of heb je een huisdier gevonden? Dan zijn er een aantal stappen die je kan/moet ondernemen.

Verloren en gevonden huisdieren

Hopelijk overkomt het je als baasje nooit dat je huisdier verloren loopt. Is je hond of kat vermist? Ga hem dan meteen zoeken. 

Is je hond tijdens een wandeling weggelopen? Leg dan een stuk kleding op de plek waar je hem voor het laatst zag. Vaak komen honden terug naar de plek waar ze verloren liepen of blijven ze in de buurt op hun baasje wachten.

Een kat zoeken is moeilijker. Je kan hem proberen lokken met de geur van nat voer, een gebruikte kattenbak of een kledingstuk. Wissel het kledingstuk regelmatig om zodat je geur aanwezig blijft. Bel aan bij mensen in je buurt. Vraag hen om in hun tuinhuis, garage of kelder te kijken. Neem zeker ook een kijkje in leegstaande huizen, magazijnen, woningen in aanbouw… 

Zoek naar je kat wanneer het rustig is. Neem een zaklamp mee om in keldergaten en onder struiken of auto’s te kijken. Neem een kommetje met voer mee waar je geluid mee kan maken. Vraag eventueel aan je postbode of mensen van de vuilophaaldienst of ze mee willen zoeken terwijl ze aan het werk zijn.

Wat als je je huisdier niet vindt?

Is je huisdier gechipt en geregistreerd? Verwittig DogID of CatID via hun website. Dierenartsen en asielen zullen jouw gegevens uit kunnen lezen als je op de website van DogID of CatID toestemming hebt gegeven.

Verwittig ook de politie. Zo zijn zij op de hoogte wanneer er iemand een verloren dier binnenbrengt. Bovendien zou een loslopende hond een ongeval kunnen veroorzaken.

Maak affiches en hang ze op in je omgeving. Je kan ook opvangcentra in de buurt contacteren. Je kan je verloren dier ook melden op:

Wat doe je met een gevonden huisdier?

Wanneer je een hond of kat vindt, ben je verplicht om hem binnen vier dagen naar een asiel of de lokale politie te brengen. Zij zullen nagaan of het dier gechipt en geregistreerd is. Vermoed je dat het om een zwerfkat gaat? Contacteer dan je gemeente.

Wat doe je als het dier gewond is?

Vormt het gewonde dier een gevaar voor weggebruikers? Verwittig dan de politie op het noodnummer 101. Als dat niet het geval is, contacteer je best de lokale politie. Als zij niet met het dier naar de dierenarts kunnen, geven ze je toestemming om het dier op kosten van je gemeente te laten verzorgen.

In Antwerpen kan je de blauwe lijn op het nummer 0800 123 12 contacteren. Zij zullen de dierenambulance verwittigen.

Wilde zoogdieren en vogels 

Als het dier een gevaar vormt voor weggebruikers, verwittig je best de politie op het noodnummer 101. Vormt het dier geen gevaar? Neem dan contact op met Vogelbescherming Vlaanderen.

Het heeft niet altijd zin om dode dieren te (laten) verwijderen. Je kan ze eventueel in de wegberm leggen. Raak een dood dier nooit aan met je blote handen. Je kan ook contact opnemen met het agentschap wegen en verkeer of je gemeente.

Gaat het om een boommarter, bever, bunzing, das, hermelijn, Amerikaanse nerts, lynx, Chinese muntjak, otter, steenmarter, stinkdier, wezel, wasbeer, wasbeerhond, wilde kat of wolf? Neem dan contact op met het marternetwerk. Een vrijwilliger komt het kadaver ophalen. Het dier wordt daarna onderzocht door wetenschappers.

Gaat het om een everzwijn? Voor de vroegtijdige detectie van de Afrikaanse varkenspest is het heel belangrijk om dood everzwijn meteen te melden aan de bevoegde regionale autoriteit.

Als je een dode roofvogel vindt en vermoedt dat het om kwaad opzet gaat (vergif, schotwonden...) laat de vogel dan liggen. Meld de vogel bij de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos.