Entropion hond of kat

Entropion hond of kat

Entropion is een erfelijke oogaandoening. Laat je hond of kat op tijd behandelen om blijvende schade aan zijn oog te voorkomen.

Entropion hond of kat

De ooglidrand van een huisdier met entropion krult naar binnen. Zo raakt het hoornvlies van je hond of kat geïrriteerd of beschadigd. Laat je huisdier behandelen om blijvende schade te voorkomen.

Krult de ooglidrand van je hond naar buiten? Lees hier meer over ectropion bij honden.

Entropion hond of kat: de symptomen

Entropion bij je hond of kat herken je aan de volgende symptomen:

Neem bij een of meer van deze symptomen altijd contact op met je dierenarts.

Entropion hond of kat: de oorzaak

Entropion is erfelijk. De vorm van het hoofd en huidplooien van je huisdier spelen hierbij een rol. De klachten kunnen op eender welke leeftijd ontstaan. Soms krijgen honden en katten door een andere oogaandoening last van entropion. 

Bij labradors, Engelse bulldogs, golden retrievers, shar pei’s, rottweilers, Perzische katten, Maine Coons en Britse kortharen komt entropion vaker voor.

Waarom zou je entropion bij je hond of kat laten behandelen?

Onbehandelde entropion kan het oog van je huisdier aantasten. In het ergste geval moet het oog van je hond of kat worden verwijderd. Om blijvende schade aan het oog van je huisdier te voorkomen is het belangrijk om hem op tijd te laten behandelen.

Entropion hond of kat: de diagnose

Je dierenarts stelt entropion vast door het oog van je hond of kat grondig te bekijken. Met speciale druppels wordt vastgesteld of het hoornvlies beschadigd is.

Entropion hond of kat: de behandeling

Bij een milde vorm van entropion kan het oog van je hond of kat beschermd worden met een vette oogzalf. In de meeste gevallen is het operatief inkorten van het ooglid de beste behandeling. Na de operatie krijgt je hond of kat beschermende oogzalf mee naar huis.

Vaak wordt er gewacht met de operatie tot je huisdier volgroeid is. Je dierenarts bespreekt samen met jou de mogelijkheden. De kosten hangen af van het gewicht van je kat of hond en de ernst van de aandoening.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek