Epilepsie

Epilepsie bij honden en katten

Epilepsie komt ook bij honden katten voor. De kortsluiting in de hersenen van je huisdier is meestal erfelijk. Laat de oorzaak vaststellen bij je dierenarts.

Epilepsie bij honden en katten

In de hersenen van je huisdier worden signalen verwerkt. Soms kunnen die signalen zich opstapelen en een ‘kortsluiting’ of een epileptische aanval veroorzaken. Epileptische aanvallen kunnen regelmatig terugkomen. Niet elke aanval is hetzelfde en duurt even lang. Er bestaan twee verschillende soorten epilepsie. 

Symptomen epilepsie hond en kat

Bij een partiële of focale aanval is je huisdier zich nog bewust van zijn omgeving. Je ziet bijvoorbeeld het oor of de poot van je hond of kat trillen. Een gegeneraliseerde aanval daarentegen bestaat uit 3 fases.

Je hond of kat voelt een aanval aankomen en gedraagt zich onrustiger of aanhankelijker dan normaal. Tijdens een epileptische aanval zal je hond of kat zich enkele minuten niet meer bewust zijn van zijn omgeving. Symptomen die dan kunnen optreden zijn:

Dat je hond of kat gedragsveranderingen vertoont na een aanval is normaal. Na een aanval kan je hond of kat nog verward en sloom zijn. Vaak slaapt, eet of drinkt hij meer dan normaal.

Nierfalen kan de hersenfunctie aantasten en zich uiten in epileptische symptomen.

Denk je dat je huisdier een epileptische aanval heeft gehad? Onthoud de symptomen en maak eventueel een video van een aanval voor je dierenarts.

Oorzaken van epilepsie bij honden en katten

Epilepsie bij honden en katten is in de meeste gevallen erfelijk. Deze vorm komt voor bij honden en katten tussen een jaar en zes jaar oud. Soms kan een epileptische aanval bij je hond of kat ook het gevolg zijn van een hersenaandoening of een afwijking in het bloed zoals een lever- of nierziekte of een vergiftiging. Deze vorm van epilepsie treedt vooral op bij oude honden en katten. Bepaalde triggers zoals fel licht kunnen epileptische aanvallen uitlokken.

Waarom zou je epilepsie bij je hond of kat laten behandelen?

Duurt een epileptische aanval bij je hond of kat langer dan een uur? Dan kan hij hersenschade oplopen. Breng je huisdier zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Epilepsie hond en kat: de diagnose

Je huisdier wordt tijdens een consultatie bij je dierenarts volledig lichamelijk onderzocht. Daarna volgt er een bloedonderzoek. Soms wordt er ook een scan van de hersenen van je hond of kat gemaakt.

Epilepsie hond en kat: de behandeling

Als op korte tijd meerdere aanvallen op elkaar volgen, kan je dierenarts medicatie voor je huisdier meegeven. Phenobarbital zwakt de prikkels in de hersenen van je kat of hond af. Aan de hand van een bloedonderzoek bepaalt je dierenarts de juiste dosering.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek