Giardia

Giardia bij honden en katten

Giardia is een besmettelijke darmparasiet. Ook mensen kunnen besmet worden. Ontworm je huisdier en behandel zijn omgeving.

Giardia bij honden en katten

Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij honden en katten. Niet alle dieren worden ziek. Toch kunnen ze andere dieren en mensen besmetten. Ongeveer twintig procent van alle honden draagt de darmparasiet met zich mee.

Giardia is een eencellige parasiet.

Giardia bij honden en katten: de symptomen

Giardia geeft vooral klachten bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand. De symptomen die het vaakst voorkomen zijn:

Herken je een of meerdere symptomen bij je huisdier? Ga dan onmiddellijk langs bij je dierenarts. 

Giardia bij honden en katten: de oorzaak

Dieren besmet met giardia verspreiden de darmparasiet via hun ontlasting. Rond parken, kennels, vijvers… zijn bijna altijd giardiaparasieten te vinden. Je huisdier raakt besmet door het drinken van vervuild water of het schoonlikken van zijn poten na een wandeling.

Waarom zou je giardia laten behandelen?

Je huisdier raakt door de chronische diarree enorm verzwakt met fatale gevolgen. Je hond of kat is namelijk vatbaar voor andere ziektes. Soms werkt een behandeling daardoor minder goed.

Giardia bij honden en katten: de diagnose

Een ontlastingsonderzoek wijst uit of je huisdier besmet is met de darmparasiet. Verzamel de ontlasting van je kat of hond gedurende drie dagen.

Giardia bij honden en katten: de behandeling

Behandel al je huisdieren met een ontwormingsmiddel. Was je hond of kat met een speciale shampoo. Reinig zijn omgeving regelmatig en was zijn kussens op zestig graden. Het duurt een week voor een gardiaparasiet in een warme en droge omgeving sterft. 

Heb je geen zin om te wachten? Chloor en quaternaire ammoniumzouten kunnen giardia doden. Maak de ruimte vooraf schoon met water en zeep. Spoel na met water en laat de ruimte weer drogen. Laat de chloor of het quaternaire ammoniumzout minimaal vijf minuten inwerken. Draag handschoenen en andere beschermende kleding. Knip je nagels kort. Was je handen na het schoonmaken grondig.

Verminderen de klachten niet? Ontworm je huisdier dan nog een keer. Om diarree tegen te gaan, krijgt je huisdier speciale voeding mee. Helaas komt het ook voor dat honden of katten niet reageren op een behandeling. Je dierenarts bespreekt samen met jou de mogelijkheden.