Hoe bescherm ik mijn huisdier tegen de kou?

Wanneer de winter in het land is en het buiten steeds kouder wordt, kleden wij ons wat warmer aan. Maar hoe bescherm je je huisdieren tegen de kou?

Als de temperaturen onder het vriespunt duiken, is het belangrijk om je huisdieren extra goed in de gaten te houden. Sommige huisdieren hebben niet of nauwelijks last van een lage temperatuur, terwijl andere wel wat extra bescherming kunnen gebruiken. Weet jij wat jouw huisdier nodig heeft? Lees onderstaande tips van de dierenarts om er zeker van te zijn dat jouw huisdier de kou goed doorkomt.

Kan een hond het koud hebben?

Tegenwoordig krijgen de meeste honden geen echte wintervacht meer omdat het in onze huizen altijd een aangename temperatuur is. Voor de meeste honden is dat geen probleem. Zij weten zichzelf goed warm te houden door bijvoorbeeld te blijven bewegen. Let wel, als jouw hond begint te trillen dan heeft hij of zij het wellicht koud.

Uw hond beschermen tegen de kou

Honden met korte pootjes bevinden zich dichter bij de grond. En hoe dichter bij de grond, hoe kouder. Het is daarom verstandig om jouw hond met vrieskou een jasje aan te doen. Ook hebben dun behaarde rassen, oude of zieke honden bescherming nodig tegen de kou.

Waar nog meer opletten bij koud weer

Honden en sneeuw

Honden kunnen gaan rollen en springen in de sneeuw. Sommige honden vinden het zelfs lekker om sneeuw te eten. Let hiermee op. Als honden sneeuw eten kunnen ze namelijk maag- en darmklachten krijgen.

Bij langharige rassen kan er sneeuw in de vacht of tussen de voetzolen blijven zitten. Scheer eventueel de vacht tussen de tenen en aan de poten af om ijzige pootjes te voorkomen.

Is er gestrooid? Zout kan irritaties aan de voetzolen geven of jouw hond kan het strooizout van de poten aflikken. Smeer daarom de voetzolen voor het uitlaten in met vaseline. Spoel ze na afloop af met lauwwarm water en droog ze goed af.

Met je hond op het ijs

Sommige honden gaan graag het ijs op. Let wel op, jouw hond kan niet goed inschatten of het ijs dik genoeg is en mogelijk door het ijs zakken. Als jouw hond door het ijs is gezakt, kan hij moeilijk zelf uit het koude water komen. Zorg daarom altijd dat jouw hond niet zelf het ijs op loopt.

Katten en kou: geen probleem

Katten kunnen eigenlijk heel goed tegen de kou. Als ze toch liever niet buiten zijn, komen ze wel naar binnen. Zorg ervoor dat jouw kat altijd weer naar binnen kan, bijvoorbeeld met een kattenluikje.

Hoewel de kou dus niet zo’n groot probleem voor ze is, zoeken ze vaak wel de warme plekjes op. Op je autobanden dicht bij het motorblok bijvoorbeeld. Check dit altijd even voor je vertrekt.

Woon je in de buurt van water en vriest het? Wees je ervan bewust dat katten soms het ijs op gaan. Ook als het ijs nog veel te dun is. Houd jouw kat in dat geval beter binnen.

Veel katten blijven vaker of langer binnen als het koud is. Zorg er daarom voor dat je binnen een extra kattenbak hebt. Katten die buiten komen vinden het meestal fijner om buiten te drinken. Maar als het vriest dan heeft jouw kat buiten minder opties en is het belangrijk dat er binnen genoeg vers water is. Zet daarom extra water voor jouw kat neer. 

Konijnen met de kou en winter

Zit jouw konijn altijd buiten? Geen probleem. Konijnen ontwikkelen namelijk een wintervacht die een uitstekende bescherming tegen de kou biedt. Het helpt ook als konijnen met z'n tweeën zijn. Ze houden elkaar namelijk warm. Het is beter om jouw buitenkonijn niet naar binnen te halen. Ze kunnen namelijk slecht tegen temperatuurwisselingen.

Hoe bescherm je het konijnenhok tegen kou?

Drinken en eten tijdens kou

Drinkt jouw konijn uit een waterfles? Het drinktuitje van een waterfles kan vastvriezen en dan kan jouw konijn niet meer drinken. Zet daarom als het vriest een waterbak neer en check minimaal twee keer per dag of het water in het bakje niet bevroren is.

Ook groenvoer kan bevriezen, en dit is niet goed voor de buik van het konijn. Haal bevroren groenvoer altijd weer uit het hok. 

Zorg verder voor voldoende hooi en stro in het hok zodat het konijn zich lekker kan ingraven.

Cavia's, hamsters en fretten in de winter

Winterverzorging voor cavia's

Voor cavia's is de ideale temperatuur 18 tot 21 graden. Cavia's kunnen buiten leven. Als jouw cavia gewend is om binnen te leven, kun je hem of haar het beste pas in het voorjaar naar buiten brengen. Dan is het temperatuurverschil het kleinst.

Voor cavia's die gewend zijn buiten te leven, moet het hok goed beschermd zijn tegen wind en regen. Vriest het buiten of ligt er sneeuw? Verplaats het hok dan naar een warmere plek zoals een tuinhuis.

Vaak houden cavia's elkaar warm door dicht tegen elkaar aan te kruipen. Het is daarom verstandig om meedere cavia's bij elkaar te zetten.

Winterslaap bij hamsters

Sommige soorten hamsters houden een winterslaap bij een temperatuur van tien graden en kouder. Als je denkt dat jouw hamster is overleden, check dan eerst of hij niet een winterslaap houdt. Hamsters in winterslaap liggen half opgerold op de zij met uitgestoken voorpoten. Ook voelen ze vaak koud aan maar zijn ze niet stijf. Vaak duurt de winterslaap van een hamster ongeveer een week. Zorg dat jouw hamster tijdens de winterslaap goed bedekt is met nestmateriaal om hem warm te houden. Wek jouw hamster niet uit zijn winterslaap!

Om te voorkomen dat jouw hamster een winterslaap doet, kunt u:

Een goed buitenhok voor fretten

Houd je jouw fret buiten? Zorg dan voor een buitenhok dat goed beschermd is tegen koude en leg er voldoende nestmateriaal in. Ook is het belangrijk dat jouw fret een gedeelte heeft waar hij binnen kan zitten. Bij extreem koude temperaturen van min zeven graden, moet het binnengedeelte verwarmd worden.

Dek jouw vogels af tegen de kou

Als je een volière heeft, is het aan te raden deze af te dekken met plastic zodat de vogels geen last hebben van tocht. Vergeet geen luchtgaatjes te maken in het plastic! Ook hebben vogels meer voeding nodig in de winter omdat ze meer energie verbruiken om warm te blijven.

Heb je kippen? Zij schuilen graag in een hok waar het droog en tochtvrij is. De kans bestaat dat hun kam en lellen bevriezen. Door deze in te smeren met vaseline kan je dat tegengaan.

Buitenvissen en kou

Als jouw vijver minstens negentig centimeter diep is en er genoeg planten in staan, kunnen de meeste vissen daarin overwinteren. Geef ze dan geen eten meer, want onder 12°C verteren vissen geen voedsel meer. 

Bij goudvissen moet je wel extra voorzichtig zijn. Jonge goudvissen moeten binnen overwinteren bij een temperatuur van zo’n twintig graden. 

Volwassen goudvissen kunnen wel in de vijver blijven zwemmen, mits de watertemperatuur niet lager dan zes graden is.