Kalmeringsmiddelen

Kalmeringsmiddel voor een hond of kat

In bepaalde situaties kan een kalmeringsmiddel je hond of kat helpen. Vraag advies aan je dierenarts.

Kalmeringsmiddel voor je hond of kat

Is je hond of kat bang tijdens een onweersbui, een reis of een bezoek aan je dierenarts? Een kalmeringsmiddel vermindert angst bij je huisdier.

De meest voorkomende stressvolle situaties zijn:

Je kan angst bij je huisdier herkennen aan volgende symptomen:

Lees ook ons artikel over stress bij katten.

Gedragstherapie: angst bij je hond of kat voorkomen

Kalmeringsmiddelen worden niet zomaar voorgeschreven. Bepaal eerst waarom je hond of kat angstig is. Een gedragsdeskundige kan hierbij helpen. Zo voorkom je dat je huisdier in de toekomst kalmeringsmiddelen nodig heeft.

Gedragstraining vergt tijd en moeite van jou als baasje. Hoe eerder je met zo’n training begint, hoe beter het resultaat. Wil je meer weten over gedragstherapie bij je huisdier? Lees dan onze artikels over hondengedragstherapie of gedragstherapie voor je kat.

Lees ook ons artikel over hoe je voor het eerst met je hond naar de dierenarts gaat en hoe je een kat kan voorbereiden op het bezoek aan de dierenarts.

Acupunctuur kan je kat of hond ook helpen ontspannen. Lees ons artikel over acupunctuur bij een hond en acupunctuur bij een kat.

Niet elke kat of hond mag een kalmeringsmiddel krijgen

Pas op met het toedienen van kalmeringsmiddelen aan katten en honden met ouderdomsklachten of lever-, hart- en nierproblemen. Dit geldt ook voor drachtige honden en katten. Overleg altijd met je dierenarts.

Voorkom gezondheidsproblemen. Overleg het gebruik van kalmeringsmiddelen eerst met je dierenarts.

Welke kalmeringsmiddelen bestaan er?

Een goed kalmeringsmiddel vermindert angst en voorkomt dat je hond of kat stress linkt aan een bepaalde situatie. Kalmeringsmiddelen voor honden en katten bestaan in de vorm van een tablet, halsband en verdamper.

De dosering is afhankelijk van het niveau van angst bij je huisdier en welk middel je gebruikt. Overleg altijd eerst met je dierenarts.

Check hier hoe je je huisdier een tablet moet geven.

Wat kost een kalmeringsmiddel voor mijn hond of kat?

Hoeveel een kalmeringsmiddel kost, hangt af van het type medicijn en de dosering. Neem contact op met een AniCura-dierenarts.

Is je hond of kat gestrest in bepaalde situaties? Wil je weten welk kalmeringsmiddel het beste bij jouw dier past? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.