Tandenpoetsen

Tandenpoetsen hond en kat

Wil je gebitsproblemen bij je hond of kat voorkomen? dan is tandenpoetsen de oplossing.

Waarom tandenpoetsen bij een hond en kat belangrijk is

Tachtig procent van alle honden en zeventig procent van alle katten krijgen vroeg of laat te maken met gebitsproblemen. Tandenpoetsen vermindert de kans op de ontwikkeling van tandproblemen.

Gebruik bij het tandenpoetsen van je hond of kat geen gewone tandpasta. Die is giftig voor honden en katten. Lees ons artikel over giftige voedingswaren voor honden en katten.

De meeste tandproblemen worden veroorzaakt door tandplak. Lees meer in ons artikel over een tandvleesontsteking bij een hond en kat.

Alternatief voor tanden poetsen kat of hond

Er kunnen hulpmiddelen zoals mondwater of kauwstokken worden voorgesteld maar ze werken minder goed dan tandenpoetsen.

Hoe vaak moet je het gebit van je hond of kat verzorgen?

Poets de tanden van je hond of kat dagelijks op een vast tijdstip. Zo voorkom je tandplak en merk je als baasje sneller op wanneer je met je hond of kat naar je dierenarts moet voor een gebitsreiniging.

Tandenpoetsen bij een hond en kat in 4 stappen

Stap 1: wennen aan de tandenborstel

Raak het gezicht van je huisdier aan. Begin met de kaak. Beloon je hond of kat wanneer dat goed gaat. Neem de snuit van je kat of hond voorzichtig vast. Lukt het niet? Neem een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.

Stap 2: mond verder openen

Til de lip van je hond of kat verder omhoog. Neem zijn kaak vast en probeer zijn mond verder te openen zodat je ook de kiezen kan bekijken.

Stap 3: tandenpoetsen met je vinger

Poets de tanden van je hond of kat met je vinger. Masseer zijn tanden voorzichtig. Gebruik eventueel een tandpasta voor huisdieren.

Stap 4: tandenpoetsen hond of kat met tandenborstel

Gebruik een zachte honden- of kattentandenborstel. Een gewone tandenborstel is te hard voor het gebit van je hond of kat. Gebruik ook speciale tandpasta voor honden en katten. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor je hond of kat.

Begin met de hoektanden, kiezen en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen. Maak langzame poetsbewegingen. Laat je hond of kat regelmatig slikken. Poets daarna de rest van zijn gebit. Beloon je hond of kat achteraf.

Instructievideo: honden tandenpoetsen

Instructievideo: katten tandenpoetsen

Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.