Teken

Teken bij honden en katten

Voorkomen is beter dan genezen. Behandel je kat en hond preventief met een middel tegen teken en verwijder teken zo snel mogelijk.

Wat zijn teken?

Een teek is een bloedzuigende parasiet die zich nestelt in de huid van honden, katten en mensen. Het beestje kan huidontstekingen veroorzaken en ernstige aandoeningen, zoals de ziekte van Lyme, overdragen Teken zijn dus zowel voor je huisdier als voor jou gevaarlijk. 

Wat zijn de symptomen van een teek?

De symptomen van een teek bij je huisdier zijn:

Tip: noteer altijd in je agenda wanneer je dier een teek heeft gehad. Als je nadien één of meerdere van deze symptomen herkent, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. 

Wat is de oorzaak van een teek?

Teken verschuilen zich in gras of struiken en hechten zich vast aan een dier dat voorbijkomt. Ze zuigen zich vol bloed en laten meestal na vijf dagen vanzelf weer los. Teken komen het hele jaar voor in een vochtig klimaat.

Waarom zou je een teek bij je hond of kat verwijderen?

Door een teek kan de huid van je kat of hond ontsteken. Verder kunnen de parasieten ziekten zoals babesiose en de ziekte van Lyme overbrengen.

Een teek bij je kat of hond: de diagnose

Controleer je hond na elke wandeling op teken. Ben je niet zeker of je een teek bij je kat of hond ontdekt hebt? Of merk je, nadat je de teek verwijderd hebt, nog symptomen op? Neem dan contact op met je dierenarts.

Een teek bij je kat of hond: de behandeling

Behandel je hond of kat regelmatig preventief met een middel tegen teken. Er zijn verschillende toepassingen die je kan gebruiken: 

Zo voorkom je dat teken ziekten over kunnen dragen. Ben je niet zeker hoe je een middel moet toedienen? Neem gerust contact op je dierenarts.

Kom je toch nog een teek tegen bij je hond of kat? Verwijder hem dan met een tekentang of -pincet. Het is niet aangeraden om de teek te verwijderen met je vingers of een normale pincet. Vaak blijft de kop dan nog steken, wat kan leiden tot een reactie. Verdoof de teek ook niet met alcohol, want dan zullen ze hun inhoud injecteren in je huisdier. 

Hoe verwijderen? 

Vaak ontstaat er een bult wanneer de teek is verwijderd. Dit is niet ernstig en zal vanzelf ook weer verdwijnen.