Vlooien

Vlooien bij je hond of kat

Behandel je kat of hond preventief met een middel tegen vlooien en voorkom infecties.

Wat zijn vlooien bij je kat of hond?

Vlooien zijn kleine parasieten die bij honden en katten een huidontsteking veroorzaken. Sommige katten zijn allergisch voor vlooien. Lees meer over het ontvlooien van een kat en het ontvlooien van een hond.

Wat zijn de symptomen van vlooien bij een kat of hond?

Bij honden kunnen vlooien jeuk, roodheid, bultjes, schilfers, korsten en kaalheid veroorzaken. Lees zeker ook ons artikel over huidproblemen bij honden. Katten kunnen jeuk, kaalheid, korstjes op hun rug, zwellingen en zweren op hun lippen krijgen.

Herken je een of meerdere symptomen bij je huisdier? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wat is de oorzaak van vlooien bij een kat of hond?

Een vlooienbesmetting is de meest voorkomende uitwendige parasitaire aandoening bij huisdieren. Vlooien kunnen binnenshuis het hele jaar voorkomen. Ze leggen tot vijftig eitjes per dag.

Slechts vijf procent van de vlooienpopulatie is een volwassen vlo. De overige 95 procent is eitjes, larven en poppen die zich in de omgeving van je huisdier bevinden.

Waarom zou je vlooien bij je hond of kat laten behandelen?

Vlooien kunnen virussen, bacteriën en parasieten zoals lintwormen overbrengen. Sommige ervan zijn ook besmettelijk voor mensen. Laat daarom je kat of hond ontvlooien én ontwormen. Bekijk ook ons artikel over ontwormen bij honden en ontwormen bij katten.

Vlooien zuigen bloed. Dat is erg gevaarlijk voor kittens en pups die zo bloedarmoede kunnen krijgen.

Als je huisdier regelmatig door vlooien gebeten wordt, is de kans groot dat hij later een vlooienallergie ontwikkeld. Bij dieren met een vlooienallergie veroorzaakt een vlooienbeet maandenlang jeuk, korstjes en kaalheid.

Voorkomen is beter dan genezen. Vraag je dierenarts naar een preventief vlooienmiddel.

Vlooien bij je kat of hond: de diagnose

Met een vlooienkam kunnen jij of je dierenarts vlooien in de vacht opsporen. Ook tijdens de vachtverzorging kan de trimmer of jezelf uitwerpselen van vlooien tegen komen.

Vlooienuitwerpselen

Vlooien bij je kat of hond: de behandeling

Preventie is essentieel. Behandel je huisdieren maandelijks met een middel tegen vlooien. Vraag je dierenarts wat het beste is voor jouw hond of kat.

Breng het middel tussen de schouderbladen aan. Strijk de haren opzij en druk het pipet leeg op de huid van je huisdier. Masseer de vloeistof niet in. Twijfel je toch? Neem dan gerust contact op met je dierenarts.

Verder is het belangrijk om zowel het zichtbare als het onzichtbare deel van de vlooienpopulatie te bestrijden met een omgevingsspray. 

Heb je verder nog vragen over vlooien bij je kat of hond? Neem dan contact op met je dierenarts.