Astma kat

Astma bij een kat

Katten kunnen astma krijgen. Astma bij katten wordt veroorzaakt door een chronische ontsteking van de luchtwegen.

Astma bij een kat

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen van een kat.

Astma bij een kat: de symptomen

De symptomen van een kat met astma zijn:

Herken je een of meerdere symptomen bij je kat? Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Niet alle katten hebben astma-aanvallen. Sommige katten hebben een hoest die aanhoudt.

Astma bij een kat: de oorzaak

Astma wordt veroorzaakt door stoffen uit de omgeving van je kat. Mogelijke oorzaken van astma bij je kat zijn:

Waarom zou je astma bij een kat laten behandelen?

Astma is een chronische ziekte die helaas niet te genezen is. Een heftige astma-aanval kan levensbedreigend zijn. Neem bij klachten altijd contact op met de dierenarts.

Astma bij een kat: de diagnose

Je dierenarts onderzoekt je kat en maakt een röntgenfoto van zijn borstholte. Soms biedt een bloedonderzoek meer inzicht.

Astma bij een kat: de behandeling

Meestal adviseert je dierenarts na een eerste diagnose te beginnen met een combinatie van antibiotica en een bijnierschorshormoon.

Katten die af en toe last hebben van astma hoeven alleen behandeld te worden tijdens een aanval. Katten die continu last hebben, kunnen bijnierschorshormoon in de vorm van een tablet of injectie of een inhalator voorgeschreven krijgen.

Vraag je dierenarts om advies. Samen werken jullie aan de juiste dosering. Mogelijke bijwerkingen van een bijnierschorshormoon zijn:

Een inhalator geeft minder bijwerkingen. Om je kat de medicijnen te laten inademen, is er een speciaal ademmasker voor katten ontwikkeld. Na zeven tot tien dagen begint de inhalatietherapie goed te werken. Mogelijke bijwerkingen van inhalatietherapie zijn:

Schud goed met de inhalator voor je hem gebruikt. Sluit de inhalator aan op het ademmasker van Aerokat. Ga op de grond zitten en zet je kat voor je op de grond met zijn rug naar je toe. Brengt het ademmasker Aerokat over de snuit van je kat aan. Druk de inhalator een keer stevig in. Laat je kat tien keer in- en uitademen met het maskertje over zijn snuit. Laat je kat rustig los en beloon hem.

Als je kat met zijn voorpoten begint tegen te duwen, zou je hem kunnen inwikkelen in een handdoek.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek