Hoe oud is je kat?

Hoe oud is je kat en wat betekent die leeftijd? Tijdens haar leven doorloopt een kat zes verschillende, unieke fasen. Hier lees je hoe de kat evolueert naarmate ze ouder wordt, van kitten tot bejaard.

Katten leven veel langer dan de meeste andere kleine zoogdieren. Natuurlijk spelen hun leefomstandigheden een belangrijke rol, maar gemiddeld worden ze dertien tot veertien jaar oud. Veel katten houden het zelfs nog veel langer uit. Vanaf een bepaalde leeftijd merk je het verschil tussen de levensfasen minder duidelijk op. Wanneer de kat drie jaar oud en dus volwassen is, wordt het moeilijker om in te schatten hoe oud ze precies is. Maar laat je niet misleiden: hoe jong je kat er ook uitziet of zich gedraagt, binnenin gaan de levensfasen van nature verder. Wanneer wordt je kitten dus volwassen?

Kitten, 0 – 6 maanden

Komt overeen met 0 – 10 mensenjaren.
Dit is een belangrijke groeifase in het leven van je kat. De kittenfase gaat erg snel: je ziet je kitten elke week groeien! Kittens zijn speels en halen graag kattenkwaad uit, ongeacht het ras. Dat zegt niets over hoe rustig of wild de kat zal zijn wanneer ze volwassen wordt. Begin nu al met de opvoeding van je kat en laat ze thuis wennen aan wat een dierenarts tijdens een onderzoek allemaal doet, zoals haar tanden, oren en nagels controleren. Zo voorkom je dat je kat zich hierbij later weerspannig zal gedragen. Tijdens deze fase kun je de kat ook laten castreren of steriliseren.

Junior, 7 maanden – 2 jaar

Komt overeen met 12 – 24 mensenjaren.
Je kat is nu een junior. Ze is speels, nieuwsgierig en sterk. In deze fase wordt ze niet alleen seksueel volwassen, maar ook op fysiek en emotioneel vlak. Als je kat niet gecastreerd of gesteriliseerd is, kan ze vanaf nu ongewenst gedrag vertonen.

Omdat juniorkatten ervan houden om hun omgeving te verkennen, zijn de gezondheidsproblemen in deze fase meestal infecties of andere problemen die ze oplopen bij het vechten of jagen. Je kat krijgt ook haar eerste rappelvaccinatie, die haar beschermt tegen enkele van de vaakst voorkomende infectieziektes.

Volwassen, 3 – 6 jaar

Komt overeen met 28 – 40 mensenjaren.
Je kat is volwassen! Als ze gezond is, gebeurt in deze periode meestal niets speciaals. Hou haar gezondheid in het oog door regelmatig haar tanden en gewicht te controleren en op haar gedrag te letten. De grote meerderheid van alle volwassen katten krijgt te maken met tandproblemen. Die zijn niet alleen pijnlijk, de tanden van je huisdier kunnen ook uitvallen.

Middelbaar, 7 – 10 jaar
Komt overeen met 44 – 56 mensenjaren.
Zoals we al zeiden, verraden het gedrag en uiterlijk van de kat niet altijd hoe oud ze is. Een kat van middelbare leeftijd ziet er meestal nog jong uit en gedraagt zich vaak nog even speels als daarvoor. Alleen het risico op bepaalde problemen die bij oudere katten voorkomen, wordt groter. Denk maar aan diabetes, een hoge bloeddruk, kanker of obesitas. Hou je kat dus extra in het oog, zodat je het snel opmerkt als haar gedrag of gezondheid verandert.

Senior, 11 – 14 jaar

Komt overeen met 60 – 72 mensenjaren.
Gefeliciteerd! Jij en je kat zijn nu al een hele tijd de beste vrienden. In deze fase worden de meeste katten rustig en houden ze van routine. Helaas wordt vanaf deze fase ook de kans groter dat je kat bepaalde aandoeningen ontwikkelt, zoals dementie, huidproblemen, kanker, diabetes of artrose. Het goede nieuws is dat er voor veel van die aandoeningen een goede behandeling bestaat. Negeer ze dus niet gewoon omdat je kat ouder wordt. In deze fase (of iets vroeger) piekt ook de kans op obesitas bij katten. Het is dus een goed idee om het dieet van je kat te herbekijken. Volg de conditie en het gewicht van je kat op door ze regelmatig te controleren. Want zonder controle kunnen eventuele veranderingen lang onopgemerkt blijven. Let ook op de algemene gezondheid van je kat.

Bejaard, > 15 jaar

Komt overeen met 76 – 116 mensenjaren.
Naarmate je kat ouder wordt, heeft ze meer verzorging en aandacht nodig. De aandoeningen die tijdens de seniorfase de kop kunnen opsteken, komen in deze fase nog vaker voor. Controleer de gezondheid van je kat dus regelmatig. Veel problemen waar bejaarde katten mee kampen, kun je zo behandelen dat je kat nog steeds volop van haar leven kan genieten.