Demodex kat

Demodex bij katten

Demodex is een parasitaire huidaandoening. Een demodexmijt veroorzaakt kaalheid en huidschilfers bij je kat.

Demodex bij een kat

Demodex is een parasitaire huidaandoening die minder voorkomt bij katten dan bij honden. Lees ons artikel over demodex bij honden. Lees meer over schurftmijten, vachtmijten en oormijten.

Demodex bij een kat: de symptomen

Demodex bij je kat zorgt voor:

Er bestaan twee soorten demodex. De gelokaliseerde vorm bevindt zich rond de ogen, mond en voorpoten van je kat. De gegeneraliseerde vorm kan overal ontstaan. De plekjes breiden zich daarna verder uit. Bij katten kan gegeneraliseerde demodex ook een terugkerende oorontsteking veroorzaken.

Demodex bij een kat: de oorzaken

Demodexmijten worden doorgegeven bij de geboorte. Enkel kittens die geboren zijn via een keizersnede en met de papfles werden opgevoed hebben geen demodexmijten. Bij katten met weinig weerstand kunnen de mijten schadelijk zijn. Deze vorm is niet besmettelijk. 

Er bestaat ook een vorm die wel besmettelijk is tussen katten. Vraag je dierenarts om advies.

Waarom zou je demodex bij je kat laten behandelen?

De geïnfecteerde plekken worden steeds groter. Je kat kan ziek worden en koorts krijgen. Demodex kan zo ernstig worden dat de aandoening levensbedreigend is.

Demodex bij een kat: de diagnose 

Met een afkrabsel bepaalt je dierenarts of het om demodex bij je kat gaat. Het afkrabsel wordt onder een microscoop bekeken.

Demodex bij een kat: de behandeling

Een kat met de niet-besmettelijke vorm van demodex moet eerst terug op krachten komen. De oorzaak van zijn verminderde weerstand wordt aangepakt. Daarna krijgt hij antibiotica en medicatie om de huidinfectie te verhelpen. Heeft je kat last van de besmettelijke vorm? Dan zal je elke kat in je huishouden moeten laten behandelen.

Twijfel je of heb je vragen? Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek