Is mijn kat te dik?

Uit onderzoek blijkt dat katten met extreem over- of ondergewicht een kortere levensverwachting hebben. Vind je het lastig om te zien of je kat een normaal gewicht heeft? Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Met deze eenvoudige stappen test je zelf de fysieke conditie van je kat.

Overgewicht bij katten

Overgewicht is een van de meest ernstige, vaakst voorkomende problemen waar katten in de westerse wereld mee kampen. Meestal worden katten dikker als ze te veel eten en te weinig bewegen. De kat krijgt dan meer calorieën binnen dan ze verbrandt, en de rest wordt opgeslagen als vet. Zoals je misschien al wist, brengt overgewicht tal van andere risico's met zich mee. Denk maar aan diabetes, gewrichtsproblemen en een minder goed werkend immuunsysteem. Gesteriliseerde of gecastreerde katten, oudere katten en huiskatten zonder specifiek ras kampen het vaakst met overgewicht. Na de sterilisatie of castratie vertraagt het metabolisme, waardoor de kat minder voedsel nodig heeft en sneller bijkomt.

Zo controleer je de conditie van je kat

Natuurlijk kun je je kat gewoon op de weegschaal zetten, maar er zijn betere manieren om de conditie van je huisdier te testen. Het ras en de leeftijd spelen namelijk namelijk ook een rol. Wil je graag weten of je kat een gezond gewicht heeft? Wij leggen je stap voor stap uit wat je moet doen!

Zorg ervoor dat je kat zich ontspannen en comfortabel voelt voordat je begint. Aai het dier over zijn hele lichaam en neem even de tijd om te knuffelen.

  1. Controleer de ribben van je kat. Aai zacht, maar met een stevige hand over de ribbenkast. Met een klein beetje druk moeten de ribben goed voelbaar zijn. Als de ribben uitsteken, is je kat mogelijk te mager. Als je de ribben niet goed voelt, is ze mogelijk te dik.
  2. Ga langzaam en voorzichtig verder naar de taille van je kat. Tussen de ribbenkast en de heupen moet de kat een 'zandloperfiguur' hebben. Een kat met overgewicht heeft dit niet.
  3. Daarna bekijk je de buik. Sommige katten vinden dit niet leuk. Wees dus voorzichtig en let op de lichaamstaal van je kat. Als je over de buik van je kat aait, moet deze in een rechte lijn naar de heupen lopen. Het is normaal dat katten een buikje hebben. Maar als dat buikje groter wordt en gaat hangen, betekent dit mogelijk dat je kat overgewicht heeft.

Met deze stappen controleer je het gewicht van je kat gewoon thuis, in een omgeving waar je pluizige vriend zich veilig voelt. En elke reden om je kat extra te aaien en knuffelen is een goede reden! Maak je je zorgen of weet je niet zeker of het goed gaat met je kat? Vraag dan raad aan je dierenarts.