Waarom plast mijn kat naast de kattenbak?

Je hebt alles al geprobeerd, maar je kat blijft naast de kattenbak plassen. Wat nu? Dit is het vaakst voorkomende gedragsprobleem bij katten en dus niet meteen een reden voor paniek.

Je hebt alles al geprobeerd om je kat in de kattenbak te laten plassen: je hebt de kattenbak vervangen, nieuwe kattenbakvulling geprobeerd, de kattenbak op een andere plek gezet, alle afleiding in de kamer weggehaald … Maar niets helpt: je kat plast nog steeds waar het niet mag. Om dat te voorkomen, moet de kattenbak aan de wensen van je kat voldoen. Wat kan er dus aan de hand zijn?

Je kat vindt de kattenbak niet leuk

Denk er allereerst aan dat je voor elke kat één kattenbak nodig hebt, plus een extra bak. Om welke redenen zou je kat de kattenbak kunnen mijden?

Je kat bakent haar territorium af

Veel katten sproeien om hun territorium af te bakenen. Dat is een natuurlijke gewoonte. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, lost castratie dit probleem niet altijd op. Ook gecastreerde katers en gesteriliseerde kattinnen kunnen namelijk sproeien. Als ze dit binnenshuis doen, betekent dit meestal dat ze zich onzeker voelen over hun territorium. Daarom gebeurt het vaker bij gezinnen met meerdere katten. Hoe meer katten, hoe groter de kans dat ze sproeien. Die onzekerheid kan verschillende oorzaken hebben:

De kattenbak staat niet op de juiste plek

Ook de plaats waar de kattenbak staat, kan de kat storen, zelfs al staat deze op dezelfde plek als altijd. Misschien leiden andere voorwerpen in de buurt je kat af, zoals drink- en eetbakjes, schoenen, dozen en kinderspeelgoed. Ook de geur van andere katten kan je kat afschrikken. Zorg er dus voor dat er geen andere katten deze kattenbak gebruiken en dat er genoeg kattenbakken in je woning staan. Andere mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

De kat heeft een blaasprobleem

Heb je al het bovenstaande al afgevinkt, maar plast je kat nog steeds niet in de kattenbak? Dan heeft ze mogelijk een blaasprobleem. Let op de volgende signalen: de kat plast erg vaak, er zit bloed in de urine, de kat miauwt bij het plassen, de kat gaat vaak de kattenbak in zonder te plassen of ze plast naast de bak. Herken je een of meerdere van deze signalen? Neem dan een urinestaal en laat het door je dierenarts onderzoeken.

Heb je alles geprobeerd, maar plast je kat nog steeds niet in de kattenbak?

Katten plassen nooit zomaar plots buiten hun bak. Er is altijd een reden. Als je die vindt, kun je het probleem oplossen. Heb je alle mogelijke factoren overlopen, maar weet je nog steeds niet wat er aan de hand is? Ga dan naar een dierenkliniek in je buurt en vraag raad aan een dierenarts.