Krolsheid kat

Krolse kat

Een kat is in haar krolse periode vruchtbaarder dan normaal.

Wat is krolsheid bij een kat?

Krolsheid is de meest vruchtbare periode bij een kat. Een kattin produceert in deze periode meer hormonen en trekt katers aan.

Symptomen krolsheid bij een kat

Je kan de krolse periode bij je kat herkennen aan de volgende symptomen:

Een kat kan vanaf vier maanden tot acht jaar oud krols worden. Katten hebben een seizoensgebonden cyclus. Ze zijn krols tussen eind december en begin februari zodat ze een nestje kunnen krijgen in maart of april. 

Hoelang is een kat krols?

In het algemeen duurt een krolse periode zes tot negen dagen. Wanneer een kat niet gedekt wordt, volgt drie weken later de volgende krolse periode. De vruchtbaarheidscyclus bestaat uit 4 fases:

Een nestje voorkomen of krolsheid vermijden

Nog niet zeker of je later toch een nestje wil? Dan kan je je kat de kattenpil geven. Hormonen onderdrukken dan de krolse periode zodat je kat niet zwanger kan worden. Langdurig gebruik van de kattenpil kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Vraag advies aan je dierenarts. Lees meer in ons artikel over de kattenpil.

Je kat laten steriliseren voorkomt een nestje en het risico op melkkliertumoren. Je kan je kat laten steriliseren vanaf zes maanden oud. Beide eierstokken worden operatief verwijderd zodat je kat onvruchtbaar en niet meer krols wordt. Lees meer in ons artikel over de sterilisatie van een kat. Een gesteriliseerde kan niet meer krols worden.

Opgepast, in België is het sinds 2018 verplicht om je kat te laten steriliseren. Tenzij het gaat om katten die verkocht worden aan een erkende fokker. Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Er bestaat nog een manier om de symptomen van krolsheid bij je kat te verminderen. Tijdens een SHAM-dekking wordt een dekking nagebootst. Vraag je dierenarts om advies.