Stress bij katten

Stress bij katten

Een verandering in de omgeving van je kat kan stress veroorzaken. Chronische stress kan gezondheidsproblemen bij je kat veroorzaken.

Stress bij een kat

Een verandering in de omgeving van je kat zoals een pasgeboren baby kan stress veroorzaken. Chronische stress kan gezondheidsproblemen bij je kat veroorzaken.

Stress bij je kat herkennen 

Een kat met acute stress kan je herkennen aan: 

Een kat met chronische stress kan je herkennen aan:

Zorgt het gedrag van je kat voor gevaarlijke situaties? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Lees ook ons artikel over kattengedragstherapie en het begrijpen van kattengedrag.

Waarom heeft je kat stress?

Wanneer een kat het gevoel heeft dat hij geen controle heeft over een situatie krijgt hij stress. Hoeveel stress je kat ervaart, hangt van een aantal factoren af.

Socialiseer je kitten. Tijdens de socialisatieperiode (twee tot zeven weken oud) leert een kitten hoe hij moet reageren op gebeurtenissen en prikkels. Kittens uit een prikkelarme omgeving zullen op latere leeftijd heftiger op prikkels reageren. Lees ook ons artikel over het katvriendelijk maken van je huis.

Wees voorspelbaar in je reactie. Steeds wisselende reacties of onduidelijkheid in de huisregels geven je kat stress. Verbouwingen, vakanties, nieuwe baby’s, andere partners, soms is verandering onvermijdelijk. Hou op dat moment je kat goed in de gaten.

Heb je meerdere huisdieren? Zorg dat er voldoende voederbakken, kattenbakken en vluchtmogelijkheden zijn voor je kat. Als je kat stress heeft na het introduceren van een nieuw huisdier neem je best contact op met je dierenarts. Lees ook ons artikel over een tweede kat.

Ook door vuurwerk kunnen katten stress ervaren. Lees onze artikels over stress door vuurwerk bij katten en honden en kalmeringsmiddelen.

Wil je meer informatie? Neem contact op met een AniCura-dierenarts. Lees hier meer over een katvriendelijke dierenarts.