Tips voor de verzorging van je kat

Voor katten is het essentieel dat ze hun vacht en klauwen regelmatig schoonmaken. Daarom besteden ze dagelijks heel wat tijd aan hun eigen hygiëne. Maar de meeste katten, vooral langharige, kunnen hierbij wel wat hulp van jou gebruiken. Hier vind je enkele handige tips om de vacht en klauwen van je kat goed te verzorgen.

Je kat verzorgen houdt heel wat voordelen in. Allereerst versterk je zo de band met je huisdier en merk je het sneller op als je kat zich anders gaat gedragen of minder gezond lijkt. Langharige katten krijgen ook minder snel last van knopen en klitten, en er ligt minder kattenhaar in je woning. Gewone huiskatten en kortharige rassen hebben minder hulp nodig bij hun vachtverzorging, maar af en toe wat extra aandacht en aaien vinden ze minstens even leuk.

Plan de verzorging goed

Hou in de gaten wanneer je kat zich gewoonlijk wast en baseer je dagelijkse verzorgingsmoment hierop. Katten wassen zich vaak nadat ze hebben gegeten. Begin al wanneer je kat nog een kitten is, hou de sessies kort en beloon goed gedrag met een snoepje of extra aandacht.

Als je een huiskat hebt (of een buitenkat met te lange klauwen), trim je haar klauwen wanneer ze te lang en scherp worden. Jij behoudt de controle, maar het is belangrijk dat je steeds kalm en geduldig blijft. Als je een dagelijkse, vertrouwde en voorspelbare planning aanhoudt, zal je kat zich hier niet angstig bij voelen.

Hoe verzorg ik mijn kat?

Zoek een plek waar zowel jij als je kat zich comfortabel voelt. Leg het dier bijvoorbeeld op een werkblad met haar rug naar je toe, ga op de vloer zitten met de kat tussen je benen of hou haar op je schoot. Gebruik een borstel of een stalen kam, afhankelijk van het ras.

Op sommige plekken vinden katten het minder aangenaam om gekamd te worden, zoals de achterpoten, de buik en onder de staart. Begin dus met de plekken waar de meeste katten wél graag worden gekamd, zoals rond de kop en nek. Kam daarna de minder leuke zones en eindig met een knuffelmoment.

Klauwen bijknippen vergt wat oefening, want niet alle katten vinden dit leuk en blijven rustig zitten. Gebruik een speciale nagelschaar voor katten, begin traag en voorzichtig en beloon je kat met een extra lekker snoepje. Knip niet te dicht bij het leven van de nagels, want dit is pijnlijk. Bij buitenkatten hoef je de klauwen alleen bij te knippen als ze te lang worden.

Moeilijke zones

In de vacht van langharige katten kunnen sneller klitten en knopen verschijnen als je ze niet regelmatig kamt. Vind je klitten in de vacht van je kat? Pak ze dan afzonderlijk aan: verdeel ze in kleinere delen en ontwar ze vanaf de punten. Gebruik één hand om te kammen en het andere om de klit vast te houden, zodat je niet pijnlijk aan de huid trekt.

Als de klitten te groot of te stevig zijn, is ze wegknippen of scheren soms de enige oplossing. Wees altijd voorzichtig met je schaar of trimmer. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met je dierenarts.

Denk eraan dat knopen en klitten erg pijnlijk kunnen zijn voor je kat. Ga dus extra voorzichtig te werk wanneer je ze ontwart. Als je kat zich te oncomfortabel voelt, roep dan de hulp van je dierenarts in. Soms kunnen klitten alleen onder verdoving worden verwijderd.

Een laatste punt: oudere of zieke katten en dieren met overgewicht hebben vaak extra hulp nodig bij hun verzorging.

Afwijkend verzorgingsgedrag

Merk je dat je kat zich abnormaal vaak of weinig wast? Dat kan een vroeg symptoom van een ziekte zijn. Alopecia (kale plekken door te veel likken) of dermatitis (ontstoken of beschadigde huid) kunnen aan een onderliggend probleem te wijten zijn. Vraag raad aan je dierenarts als je kat afwijkend wasgedrag vertoont.