Tandproblemen konijn

Tandproblemen bij een konijn

De tanden van je konijn blijven zijn hele leven groeien. Voorkom pijnlijke tandproblemen met een bezoek aan je dierenarts.

Wat zijn tandproblemen bij een konijn?

Het gebit van een konijn bestaat uit:

De tanden van een konijn groeien 2 millimeter per week. Normaal slijten konijnentanden vanzelf af maar soms groeien ze door omdat de tanden wat scheef staan. Een bezoek aan je dierenarts is dan noodzakelijk. Anders kunnen er verwondingen aan de mond ontstaan en vaak zullen konijnen minder beginnen eten wat levensgevaarlijk is voor konijnen. 

Te lange snijtanden bij een konijn

Eet je konijn niet? Neem dan meteen contact op met je dierenarts!

Wat zijn de symptomen van tandproblemen bij een konijn?

Door tandproblemen kan een konijn slechter eten. Kauwen gaat moeizaam. Als een konijn niet goed eet, kunnen er snel ernstige problemen optreden in hun maagdarmstelsel.

Andere symptomen van tandproblemen bij een konijn zijn:

Herken je een of meerdere symptomen bij jouw konijn? Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Wat zijn de oorzaken van tandproblemen bij een konijn?

Een te korte bovenkaak, een verkeerde beet of het ontbreken van stifttanden zijn voorbeelden van erfelijke aandoeningen die tandproblemen bij een konijn kunnen veroorzaken.

Verder kan de verkeerde voeding ook voor tandproblemen zorgen. Het is zeer belangrijk, voor zowel de tanden als de darmen, dat je konijn voldoende ruwvoeding krijgt zodat het de tanden voldoende helpt afslijten.  Door verkeerde voeding kan je konijn ook te weinig vitamine D hebben of lijden aan een calciumtekort en daardoor tandproblemen ondervinden.

Als laatste kunnen tandproblemen bij een konijn veroorzaakt worden door schade aan zijn gebit zoals een afgebroken tand of een gebroken kaak.

Waarom zou je konijnentanden laten knippen?

Als je de tanden van je konijn niet laat knippen, kan hij last krijgen van:

Wat kan je zelf doen?

Laat je konijn van kleins af aan wennen aan tandcontroles. Zo kan je symptomen sneller herkennen.

Voorkom tandproblemen bij je konijn met de juiste voeding. Hooi is bijvoorbeeld perfect om de tanden en kiezen van je konijn af te slijten. Verder zorgen de vezels in het hooi voor een goede werking van het maagdarmstelsel. Geen hooi in huis? Vers gras, takken en groene bladeren zijn ideale alternatieven.

Vul het dieet van je konijn aan met brokjes die er allemaal hetzelfde uitzien. Zo kan hij niet selectief eten en ontstaan er geen tekorten.

Laat je konijn regelmatig buiten rondlopen. Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. Zo krijgt je konijn sterke kaakbeenderen, kiezen en tanden.

Geef je konijn geen knaagsteen of liksteen. Hierdoor kan hij blaasgruis ontwikkelen.

Tandproblemen bij een konijn: de diagnose

Heeft je konijn een probleem met zijn snijtanden? Dan kan je dierenarts makkelijk een diagnose stellen. De kiezen van een konijn worden onder narcose onderzocht.

Tandproblemen bij een konijn: de behandeling

De behandeling van tandproblemen bij je konijn hangt af van de oorzaak van de aandoening.

Te lange snijtanden worden geslepen of onder narcose verwijderd. Haken op kiezen worden verwijderd. Heeft je konijn een abces? Dan moeten er röntgenfoto’s gemaakt worden onder narcose. Zo kan je dierenarts de wortels van de tanden van je konijn beoordelen.

Lees ook ons artikel over abcessen bij konijnen.

De kosten van een behandeling zijn afhankelijk van de oorzaak en de symptomen. Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te raadplegen over de kostprijs.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek