Watergewenning: hond leren zwemmen

Niet elke hond kan zwemmen. Je zal je hond moeten leren zwemmen. Watergewenning is daarbij belangrijk.

Watergewenning bij een hond 

Heeft jouw hond nog nooit gezwommen of heeft hij watervrees? Dan zijn zwemlessen een goede oplossing. Je hond wordt in een zwembad met warm water begeleidt door een gediplomeerde therapeut. Uiteraard draagt je hond ook een zwemvest. 

Laat je hond nooit voor de eerste keer alleen in een vijver zwemmen. Het water kan koud en vervuild zijn. Je hond kan zo een verkeerde zwemtechniek aannemen met rugproblemen als gevolg. 

  

Tijdens een sessie watergewenning gaat de therapeut mee het water in. Zo kan je hond op zijn eigen tempo wennen aan het water. De therapeut kijkt ook na of je hond de juiste zwemtechniek heeft. Zo vermijd je blessures en trauma’s. Vanaf de zijlijn word jij als baasje mee betrokken om de lessen zo aangenaam mogelijk te maken voor je hond. 

Hoe ziet een sessie watergewenning voor je hond eruit? 

De poten van je hond worden afgespoeld. Hij krijgt ook een zwemvest aan. Heeft je hond een waterproof lievelingsspeeltje? Neem dat dan zeker mee. Vertrouwd speelgoed kan je hond geruststellen. Na de zwempartij krijgt je hond een massage in de jacuzzi. Iedere sessie duurt dertig minuten. 

Leer je puppy zwemmen 

Heb je al gedacht aan zwemlessen voor je puppy? Op een speelse manier en onder begeleiding van een therapeut leert je puppy zwemmen. Na enkele zwemlessen heeft je puppy het zwemmen onder de knie. Je puppy kan leren zwemmen vanaf hij twaalf weken oud is.