Medische uitrusting

AniCura Dierenkliniek Causus staat voor kwaliteit, openheid en vernieuwing met als doel optimale zorg bieden voor elk huisdier én baasje. Dit wordt gerealiseerd door te werken in een moderne praktijk met alle hospitalisatiefaciliteiten en de nieuwste apparatuur. Zo kan je bij ons terecht voor een diagnoses aan de hand van een CT-scan. Verder is er ook een ICU afdeling voor spoed aanwezig.

CT-scan, een uitzonderlijk toestel om diagnoses te stellen

Onze kliniek werkt sinds 2008 met een CT-scan. Over de jaren heen werd er al drie keer geïnvesteerd in een nieuwe en betere versie. Op 2 juni 2014 werd door onze Philips Brillance 16 slice scan geïnstalleerd.

Een CT-scan is een diagnostisch hulpmiddel dat vooral gebruikt wordt voor de visualisatie van structuren die met een RX en een echografie niet kunnen bekeken worden. De driedimensionele reconstructie die bekomen kan worden van de CT-beelden, is een extra voordeel. Binnen onze kliniek gebruiken we de CT-scan vooral bij:

Neurologische aandoeningen:

Sinds begin juni 2014 is onze 2-slice CT-scan vervangen door een nieuwe variant: de Philips Brilliance CT 16 slice.  Dit is een 16-slice (multi-slice) scanner, wat betekent dat er 16 detectoren naast elkaar liggen (in tegenstelling tot twee bij onze vorige scanner), zodat de scanner meer data tegelijk kan ontvangen en verwerken.

Dankzij dit toestel kunnen we een patiënt nu veel sneller scannen. Aangezien het dier verdoofd moeten worden voor dit onderzoek, betekent dit dat de anesthesie nu veel korter is dan vroeger! In maximaal 15 minuten tijd is zelfs een hond van 80 kg van top tot staart gescand.

Omdat het scannen zo snel verloopt, zien we ook minder beweging op de beelden. Ook onder verdoving moet een patiënt immers nog ademen, wat tot beweging van bijvoorbeeld de borstkas leidt. Hoe sneller je kunt scannen, hoe minder tijd er is voor bewegingen, wat leidt tot veel betere beelden.

Met de 16-slice scanner wordt bovendien de diagnostische accuraatheid sterk verhoogd, doordat we zeer gedetailleerde beelden verkrijgen. Door speciale software worden reconstructies gemaakt, zodat het lichaamsdeel vanuit alle richtingen bekeken kan worden. Zo kunnen zelfs de kleinste details nauwkeurig in beeld gebracht worden.

Hoe gaan we te werk

Bij een CT-scan, ofwel computed tomografie, wordt er gebruik gemaakt van Röntgenstralen.
Door de opening van de scanner wordt de tafel met de patiënt heen geschoven. Aan de ene kant van de opening bevindt zich een stralingsbron, aan de andere kant een detector die de Röntgenstralen opvangt. De stralen gaan dwars door de verschillende weefsels van de patiënt, die de stralen in een verschillende mate absorberen. De detector geeft deze verschillen in absorptie door aan een computer, die hieruit een beeld creëert. Niet alleen de beenderen, maar ook de weke weefsels (organen, spieren, vet…) worden zo zichtbaar gemaakt. Bepaalde processen, zoals tumoren, kunnen bovendien nog duidelijker zichtbaar gemaakt worden door het injecteren van een contraststof in een ader. De bloedvaten van een tumor laten de contraststof beter door, waardoor de tumor wit “aangekleurd” wordt.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.