Hoe je hond commando’s aanleren?

Gebruik beloningen om je hond commando’s aan te leren.

vJe hond commando’s aanleren

Begin de training thuis. Je kan dan brokjes als beloning gebruiken. Als je buiten of in een nieuwe omgeving traint, neem je best snoepjes en speelgoed mee. Denk bijvoorbeeld aan stukjes hotdogworst, kaasblokjes, commerciële hondensnoepjes, gedroogd vlees…

Je hond commando’s aanleren: enkele tips

Kleine stukjes zijn beter dan één grote beloning. Zout, suiker, specerijen, chocolade, uien, rozijnen en te vette producten zijn ongezond en vaak giftig voor je hond.

Bij het trainen van je puppy draait alles om het aanmoedigen van het juiste gedrag. Dat doe je door hem vaak te belonen. Meet elke ochtend de totale hoeveelheid voer voor die dag in een kom af en neem uit die kom de brokjes die je als beloning geeft. Gebruik je andere beloningen? Doe dan een beetje voer uit de kom terug in de zak. Zo voorkom je overgewicht bij je puppy.

Zorg voor afwisseling. Als je verschillende soorten snoepjes en brokjes in één zak mengt, heb je altijd een uitgebreid assortiment beloningen bij de hand.

Betrap je hond wanneer hij iets goeds doet

Beloon je puppy voor gewenst gedrag dat hij spontaan vertoont. Kijkt hij eerst naar jou in plaats van meteen achter een eekhoorn aan te rennen? Rent hij naar je toe als hij zonder leiband buiten loopt? Ligt hij rustig op zijn hondenbed terwijl jij 's avonds kookt? Geef hem dan steeds een beloning.

Je puppy doet elke dag honderden goede dingen. Hoe meer je hem voor zijn gewenste gedrag beloont, hoe sneller hij spontaan zal doen wat je wilt. Hou steeds een zak met allerlei snoepjes bij de hand.

Toon je puppy wat hij moet doen

Toon je puppy wat hij moet doen door hem een snoepje te laten volgen. Als je wil dat hij gaat zitten, breng je een snoepje langzaam tot boven zijn hoofd. Hou het snoepje hoog genoeg zodat hij omhoog moet kijken om eraan te kunnen, maar niet zo hoog dat hij op zijn achterpoten moet gaan staan. Volgt hij het snoepje en gaat hij zitten om het beter te zien? Dan geef je het. Gooi een ander snoepje op de grond zodat hij uit de zithouding moet komen om het op te eten. Daarna kan je het proces herhalen.

Voeg een commando toe

Als je jouw puppy op commando wil laten zitten wanneer je 'zit' zegt, moet je zeker weten dat hij zonder aarzelen gaat zitten wanneer je een lokmiddel voor zijn neus houdt. Zeg 'zit' en toon daarna het lokmiddel. Het is essentieel dat je eerst het woord zegt en daarna je hand beweegt. Anders zal je hond eerder op de beweging van je hand letten.

Herhaal tot je puppy het commando uitvoert voor je een beloning hebt genomen. Vanaf dat moment kun je steeds minder vaak een lokmiddel vasthouden, alleen het commando zeggen en je hond pas belonen wanneer hij doet wat je zegt. Kijkt hij je alleen maar verward aan? Gebruik dan weer vaker een lokmiddel.

Als hij niet op het commando reageert, begrijpt je puppy je niet. Mogelijk snapt je hond wel dat hij moet gaan zitten als je 'zit' zegt in de keuken, maar tijdens een wandeling moet hij het commando opnieuw leren. Gelukkig leert je puppy na verloop van tijd dat een in de keuken aangeleerd commando op andere plekken hetzelfde betekent.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.