Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Groeiproblemen bij een puppy

Je puppy kan verschillende groeiproblemen hebben. Een jong en gezond dier geneest sneller. Ga bij symptomen langs bij je dierenarts.

Groeistoornissen van botten en gewrichten

Een veel voorkomende oorzaak van groeipijn bij een pup is enostosis. Beenderen krijgen voeding via bloedvaten. Bij een puppy met enostosis zijn die voedingskanalen niet snel genoeg meegegroeid. De afvoerende ader wordt dichtgedrukt en het bloed zoekt een andere weg. 

Dat leidt tot extreme pijn bij aanraking of belasting van de botten van je puppy. Je puppy staat vaak op drie benen. Je hond kan ook koorts krijgen. De kreupelheid kan wisselen van been. Bij Duitse herders, Duitse dogs, molossers, en Ierse wolfshonden komt deze aandoening vaker voor.

De behandeling bestaat uit ontstekingsremmers en pijnstillers gedurende twee weken, gedoseerde beweging gedurende vier weken en een aangepast dieet. Meestal is het probleem verdwenen wanneer je hond anderhalf jaar oud is.

HOD of Hypertrofische Osteo Dystrofie is een aandoening aan het kraakbeen rond de groeischijven van je hond. De behandeling voor HOD is voldoende rust. Anders ontstaan er kleine breuken rond de groeischijf met pijn, zwelling en koorts als gevolg. Ontstekingsremmers en een aangepast dieet worden aangeraden.

Andere veel voorkomende groeiproblemen zijn OCD en heupdysplasie.

Kneuzingen

Kneuzingen komen bij honden vaak voor. Meestal verdwijnen die symptomen vanzelf na twee dagen. Blijven de symptomen langer aanhouden? Dan schrijft je dierenarts rust en pijnstilling voor. Het kan ook dat je dierenarts chirurgisch moet ingrijpen.

Ontwrichtingen

De meest voorkomende vorm van een aangeboren ontwrichting is patellaluxatie. Deze aandoening tast de knieschijf van je hond aan waardoor hij niet meer op zijn poot kan steunen.

Bij Yorkshire terriers, maltezers, Westies, flatcoated retrievers, cavalier King Charles spaniëls, Amerikaanse cockerspaniëls, Franse bulldogs en newfoundlanders komt patellaluxatie vaker voor.

Je hond kan heupluxatie oplopen door een aanrijding of een val.

Voedingsafwijkingen

Voeding kan een invloed hebben op de groei van je puppy. Een van de bekendste voorbeelden van voedingsafwijkingen is het allmeat syndrome. Door je hond eenzijdige voeding (alleen gemalen pens bijvoorbeeld) te geven, kan een calciumtekort ontstaan. Een chronisch calciumtekort leidt tot broze botten.

Aangeboren afwijkingen

Sommige honden worden geboren met te veel of te weinig tenen. De afwijking zorgt soms voor problemen. Je dierenarts kan chirurgisch ingrijpen.

Hemivertebrae komt steeds vaker voor bij bulldogachtigen. Door deze aandoening hebben de borst- en lendenwervels en het heiligbeen van de honden een afwijkende vorm. Honden met hemivertebrae staan en lopen met hun knieën naar buiten gedraaid. De ziekte werkt het ontstaan van een hernia in de hand.

Het zwemmersyndroom is ook een aangeboren afwijking die het bewegingsvermogen van je puppy beïnvloedt.

Soorten botbreuken

Botbreuken komen helaas frequent voor bij puppy’s. Doordat je puppy zich stoot, ergens tegen springt, aangereden wordt, valt of vast komt te zitten kan hij een botbreuk oplopen. Een puppy met een botbreuk moet zo snel mogelijk weer kunnen bewegen. Vaak zet je dierenarts de breuk chirurgisch aan elkaar. Vraag je dierenarts om advies.

Infecties

Ook infecties van spieren, pezen, gewrichten of botweefsel kunnen groeiproblemen veroorzaken. Ook de hersenen en ruggenmerg van je hond kunnen aangetast worden door bepaalde infecties. Antibiotica en pijnstilling vormen de basis van de behandeling.

Voor meer informatie over puppyzorg klik je hier.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.