Puppy's zijn schattig, pluizig, lief en leuk. Of toch meestal. Sommige puppy's lijken wel een kruising tussen een hondje en een alligator, piranha of tyrannosaurus en bezorgen hun baasjes grijze haren door constant in de gordijnen, aan broekspijpen of - auw! - aan je enkels of handen te hangen. Met hun vlijmscherpe, razendsnelle tandjes bijten ze zich vast in alles wat beweegt of aan je lichaam vastzit. Dat klinkt misschien grappig, maar als je zo'n bijtgrage puppy hebt en die wilt opvoeden tot een vrolijke, vriendelijke hond, vergaat het lachen je snel. Je zal je puppy het bijten moeten afleren.
Nee, je hoeft je niet in een ridderharnas uit te dossen om jezelf tegen je kleine vriendje te beschermen. En je hebt ook geen kogelwerend pantser nodig om je woning te redden. Er zijn veel eenvoudigere oplossingen om je puppy het bijten af te leren.
Waarom bijt een puppy?
Zoek allereerst uit waarom je puppy bijt. Elk gedrag heeft een reden, en bijten is geen uitzondering. Als je de logica erachter begrijpt, wordt het veel makkelijker om een oplossing voor het probleem te bedenken.
Vaak voorkomende redenen waarom puppy's bijten:
- Het is een van de manieren waarop puppy's de wereld rondom hen verkennen. Net zoals kinderen hebben ze de neiging om op hun ontdekkingstocht alles in hun mond te steken. Ook mensenvingers!
- Het is leuk! Sommige pups bijten omdat het voor hen een spelletje is. Als ze in een hand bijten, kan de mens die eraan vasthangt, namelijk plots bewegen of geluid maken. En dat vinden ze geweldig!
- Andere puppy's bijten omdat ze bang zijn. Als je hondje gromt en andere tekenen van ongemak vertoont (zoals wegkijken, aan zijn lippen likken of in elkaar krimpen), maar de mensen in de buurt niet luisteren en afstand nemen, dan is bijten de volgende stap.
- Jeukende tanden! Wanneer ze hun melktanden omruilen voor volwassen exemplaren, hebben puppy's de neiging om in alles te bijten en op alles te kauwen.
- Angst verlichten. Bij sommige honden is bijten en kauwen een manier om met angst om te gaan, zeker als ze alleen thuis zijn.
- Het smaakt lekker! Bij dit punt hebben we het natuurlijk (of hopelijk?) niet over mensenhanden, maar over voorwerpen zoals lederen portemonnees of schoenen, houten meubels en raamkozijnen.
- Het hoort bij stuiteren. De meeste puppy's zoeven elke avond als stuiterballetjes door het hele huis. Het lijkt wel alsof ze meespelen in een tekenfilm: ze rennen als gekken rond en alles wat in de weg staat, kan maar beter wijken.
Nu je de reden hebt ontdekt waarom je puppy bijt, kun je op zoek gaan naar een gepaste oplossing. Hou er wel rekening mee dat de meeste honden op verschillende momenten van de dag om verschillende redenen kauwen, en naarmate je puppy ouder wordt, kunnen die redenen veranderen.
Puppy bijten afleren: enkele oplossingen
- Als je puppy op willekeurige voorwerpen kauwt of bijt, kun je zijn aandacht afleiden door enkele snoepjes op de vloer te gooien. Laat hem weer even aan het voorwerp ruiken en gooi dan een snoepje in de andere richting. Zo leert hij op onderzoek uit te gaan door te snuffelen in plaats van te bijten. Wees consequent.
- Dit is een stuk moeilijker om bijten af te leren als je puppy's en kinderen hebt die samen spelen. Kinderen bewegen namelijk vaak snel (leuk!), trekken hun handen weg (leuk!) en maken hoge, piepende geluidjes (leuk!). Met andere woorden: kinderen gedragen zich vaak als grote piepspeeltjes. Als ze bewegen, kan de puppy zin krijgen om achter hen aan te jagen en te bijten. Als je het kind niet kunt leren om zich stokstijf stil te houden bij de minste aanwijzing dat de hond wil bijten, laat je ze voorlopig beter apart spelen. Want de beste manier om dit bijtgedrag af te leren, is door de 'leuke' activiteit rustig te stoppen. Geef de puppy in plaats daarvan een bijtspeeltje waarop hij zich kan uitleven.
- Luister naar je puppy! Onthoud dat grommen zijn manier is om te zeggen dat hij je nog niet vertrouwt en dat je afstand moet nemen. Honden grommen niet omdat ze kwaadaardig of gemeen zijn. Als een hond gromt wanneer je te dicht bij zijn voer of speelgoed komt, respecteer dat dan en ga weg. Moet je voorbij het dier lopen, gooi dan een snoepje in zijn richting. Gromt of bijt de puppy wanneer jij of een onbekende hem wilt aaien, dan kan een niet-dwingende, positieve, wetenschappelijk onderbouwde trainer of gedragstherapeut je wellicht helpen. Wacht niet te lang, dit is een ernstige zaak! Intussen wacht je tot de hond naar je toe komt. Wees kalm en dwing hem niet. Gooi snoepjes van je weg en laat hem de tijd nemen die hij nodig heeft. Luister naar hem en laat hem tot rust komen als hij gromt terwijl je zijn nagels knipt of hem op een andere manier verzorgt. Neem even pauze en beloon hem als hij je toelaat een poot aan te raken of als hij aan de nagelschaar ruikt. Er is geen haast bij.
- Zorg ervoor dat je een arsenaal aan dingen in huis hebt waarop je hond mag kauwen. Leg er ook enkele in de diepvriezer om jeukend tandvlees te verlichten en zorg voor variatie, van wortels tot vlezige botten. Begint je pup op iets te kauwen dat niet mag, vervang dat dan door iets waarin hij zijn tanden wel mag zetten. Toon geduld, dit gaat voorbij!
- Tref je bij het thuiskomen een kapotgescheurde sofa of een aan splinters gebeten deurlijst aan? Roep dan niet tegen je hond. Ten eerste kan het al uren geleden zijn dat hij de schade heeft aangericht, dus zal hij niet begrijpen waarom je boos bent. Ten tweede is het niet zijn schuld. Je hond moet getraind worden om zich op zijn gemak te voelen als je hem alleen laat. Tot het zover is, huur je beter een dogsitter. Of je kan gebruik maken van een puppyren of bench. Zorg er wel voor dat hij hier geen uren in moet zitten.
- Zie antwoord nummer vier! Honden voelen een sterke aangeboren drang om te kauwen, en aan die behoefte kunnen ze alleen voldoen ... door te kauwen. Zorg er dus voor dat je voldoende dingen binnen handbereik hebt waarop hij mag kauwen. Bijt hij in iets dat niet mag, leid hem dan af met een bijtspeeltje.
- Wanneer stopt een pup met bijten? Het hoort nu eenmaal bij puppy's. Ze kunnen gaan stuiteren als ze te opgewonden raken of tijdens de dag niet genoeg gestimuleerd worden. Pas zijn activiteiten aan en probeer de puppy te onderscheppen voordat hij gaat stuiteren. Ga samen naar buiten om iets te doen, zoals een rustige wandeling als hij die dag al erg actief is geweest of een trainingssessie als je denkt dat hij niet genoeg stimulatie heeft gehad. Nachtelijke stuitersessies zijn typisch voor puppy's, maar ze verdwijnen naarmate de hond ouder wordt.
Wil je je puppy bijten afleren? Pas deze tips dan toe en wees geduldig.