Hoeveel kost een kat?

We geven je een idee van de kosten die je mag verwachten wanneer je een kat in huis haalt.

Hoeveel kost een kat?

Doorgaans is een kat goedkoper dan een hond. Een hond heeft namelijk meer verzorging, training en voer nodig. Een kat kan zo duur zijn als jij wil. Hoeveel je kat je exact zal kosten hangt af van je woonplaats en je kat.

Een kat leeft gemiddeld negen tot vijftien jaar. Gewoonlijk zijn de eerste levensjaren duurder. Denk aan de aankoopprijs van je kat, voer, beloningen, speeltjes, krabpalen, kattenbakken, transportmanden, verzorgingsproducten, medicijnen, inentingen en andere bezoeken aan je dierenarts zoals een sterilisatie of castratie.

Een kat adopteren is meestal het goedkoopste. Als je een kat in een gerenommeerd asiel koopt, is hij al gecastreerd of gesteriliseerd, gechipt en gevaccineerd. Dat bespaart je geld.

Hou er rekening mee dat een oudere kat omwille van ouderdomskwaaltjes vaak meer geld kost. Ga jaarlijks met je kat naar je dierenarts. Eventueel kan je om een speciale senior check-up vragen.

Wil je de exacte bedragen in je regio weten? Neem dan contact op met je plaatselijke kattenvereniging, dierenkliniek of officiële fokker.

Bespaar niet op de gezondheid van je kat

Bespaar niet op het eten van je kat. Voeding van slechte kwaliteit kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij je kat. Zo betaal je meer dierenartskosten. Dat geldt ook voor het overslaan van dierenartsbezoeken. Een niet ingeënte kat vormt een onnodig risico.

Sommige kattenrassen zijn vatbaarder voor erfelijke aandoeningen. De behandelingen voor deze erfelijke aandoeningen kunnen erg duur zijn. Hou hier rekening mee wanneer je een ras kiest.

Kies je voor een binnen- of buitenkat?

De kosten voor een buitenkat zijn meestal hoger dan die van een binnenkat. Hoewel buitenkatten meer worden blootgesteld aan parasieten zijn ze vaak gezonder dan binnenkatten.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.