Een kitten of een volwassen kat: wat past beter bij jou?

Leuker dan een kitten? Het lijkt haast onmogelijk, maar een volwassen kat heeft ook veel pluspunten. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Zo kan je beter beslissen of je een oudere kat of een kitten neemt.

Voordelen en nadelen van een kitten

Een schattige, pluizige kitten weerstaan, is moeilijk. Het kan erg leuk zijn om dat kleine balletje energie nieuwe vaardigheden aan te leren. Maar soms past een volwassen kat beter bij je levensstijl. Een kitten heeft namelijk veel gemeen met een baby: het diertje heeft continu toezicht en opvoeding nodig om het veilig te laten opgroeien tot een gezonde en tevreden volwassen kat. 

Het leuke aan een kitten is dat je zijn gedrag bijna volledig kan sturen. Maar dat is meteen ook een nadeel: je moet je kitten echt elke vaardigheid aanleren: op de kattenbak gaan, komen als je hem roept, maar ook niet in de gordijnen klimmen, niet aan meubels krabben en geen tenen aanvallen. Katjes hebben een zogenaamde gevoelige periode, van hun geboorte tot ze twee maanden zijn. Dat is de ideale periode om kittens te leren dat mensen vriendelijk zijn, dat de stofzuiger niet eng is, ... Probeer zeker te achterhalen of de fokker een goede basis heeft gelegd voor jou en je kitten. Als je twee kittens tegelijk adopteert, kunnen ze van elkaar blijven leren en zullen ze minder snel het huis afbreken.

De kosten zijn een ander nadeel. Het lijkt wel alsof veel kittens al hun negen levens in het eerste jaar opgebruiken. Vraag alvast een tienbeurtenkaart aan bij de dichtstbijzijnde dierenarts. Kitten zijn niet alleen waaghalzen, ze zijn ook erg fragiel. Een kitten is niet ideaal als je kleine kinderen hebt die nog moeten leren om lief te spelen of om zachtjes te aaien. Ook als je slecht ter been bent of moeite hebt om recht te gaan staan, kan een oudere kat een beter keuze zijn.

Ten slotte mag je een kitten nog niet zoveel alleen laten als een volwassen kat, die het grootste deel van de dag slaapt. Je moet er zijn om het diertje te beschermen en het te helpen opgroeien tot een prachtige volwassen kat.

Waarom je beter een volwassen kat neemt

Toegegeven, kittens zijn schattiger dan katten. Maar afgezien van het uiterlijk, zijn er tal van voordelen als je een volwassen kat neemt. Eerst en vooral weet je bij een volwassen dier precies wat je in huis haalt. De karaktertrekken, het lichaamstype, de grootte, de stem, de vacht en het gedrag zijn al bepaald. Als je een raskatje in huis haalt, weet je beter waaraan je je mag verwachten omdat je de ouders en de reputatie van de fokker kent. Maar als je heel zeker wil zijn dat je pluizige vriend ’s avonds rustig mee in de zetel wil kruipen, kan je best een kat kiezen van een paar jaar oud.

Een extraverte, nieuwsgierige kat zal bijvoorbeeld beter met je kinderen om kunnen dan een verlegen, teruggetrokken kat. Omdat het karakter van een oudere kat al duidelijk gevormd is, kan je dus ook beter voorspellen of de kat goed zal aarden in je gezin.

Het grootste voordeel van een volwassen kat is waarschijnlijk voor de kat zelf. Oudere katten worden minder vaak gekozen in een asiel. Hoe lief en welgemanierd ze ook zijn, wedijveren met een schattige kitten is niet eenvoudig. De medewerkers in de opvangcentra kunnen een kat meestal perfect aan de juiste persoon koppelen. Het karakter van een volwassen kat mag dan wel bepaald zijn, maar dat doet niets af aan zijn vermogen om een band met je op te bouwen. Meestal is de genegenheid voor de persoon die het dier naar zijn vaste thuis heeft gebracht nog het sterkst.     

Neem je een senior katje (vanaf 10 jaar oud)? Hou er dan rekening mee dat er wat ouderdomsproblemen kunnen opspelen. Het is daarom aangeraden om jaarlijks een senior check-up te doen, om deze problemen op de voet te volgen en je kat de beste zorg te geven. Laat dit je niet tegenhouden om een ouder katje te adopteren. Ze zijn het meest dankbaar dat ze hun laatste jaren bij jou kunnen doorbrengen.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.