Diarree bij kittens

Kittens kunnen af en toe last hebben van diarree. Ga langs bij je dierenarts om uitdroging te voorkomen.

Kitten met diarree: vaststellen

Hoe vaak gaat je kitten op zijn kattenbak en hoe ziet zijn ontlasting er normaal gezien uit? Als je dat weet, kan je eventuele afwijkingen sneller vaststellen.

Kitten met diarree: veranderingen in de omgeving 

Kittens kunnen net als mensen gestrest raken. Plotselinge veranderingen in de omgeving van je kitten kunnen diarree veroorzaken. Probeer je kitten met Feliway te kalmeren.

Kitten met diarree: veranderingen in de voeding

Een veel voorkomende oorzaak van diarree bij kittens is een verandering van voeding. Beloningen, medicijnen, voedingssupplementen of eetbaar speelgoed kunnen ook problemen geven. Als het lichaam van je kitten aan zijn nieuwe voeding gewend is, verdwijnt de diarree na enkele dagen. 

Verander de voeding van je kitten stap voor stap. Meng het oude eten langzaamaan met het nieuwe. Als dat niet helpt, kan je kitten allergisch zijn voor het nieuwe voer. De meeste katten zijn lactose-intolerant. Geef daarom geen melk aan je kitten. Speciale kittenmelk zonder lactose kan een alternatief zijn.

Kitten met diarree: gifstoffen

Nieuwsgierige kittens eten dingen die ze niet mogen. Giftige stoffen kunnen onder andere diarree veroorzaken. Zorg dat je kitten niets giftigs kan eten. In ons artikel ‘Giftig voor een kat’ vind je een lijst.

Kitten met diarree: antibiotica

De medicijnen die je kitten neemt, kunnen bijwerkingen hebben. Helaas is diarree een veel voorkomende bijwerking. Vraag je dierenarts om probiotica.

Kitten met diarree: parasieten

Wormen irriteren het darmslijmvlies van je kitten. Laat de stoelgang van je kitten analyseren door je dierenarts of geef je kitten maandelijks preventief een middel tegen parasieten.

Kitten met diarree: ziektes

Er bestaan veel aandoeningen die kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen. Neem altijd contact op met je dierenarts.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.