Je huis kat proof maken

Huishoudelijke spullen kunnen gevaarlijk zijn voor je kitten. Wij geven je een lijst van zaken die je in orde moet brengen.

Je huis katveilig maken

Ga op je vloer zitten en probeer mogelijke gevaarlijke situaties op te sporen. Hou er ook rekening mee dat een kat graag klimt.

Je huis katveilig maken: schappen en ramen

Haal alle glazen en porseleinen sierstukken weg die je kitten zou kunnen omstoten of waaraan hij zich zou kunnen snijden. Denk ook aan planten en lampen op vensterbanken. Katten kijken graag uit het raam. Maak daarom wat ruimte vrij op je vensterbank.

Je huis katveilig maken: giftige stoffen

Veel etenswaren zijn giftig voor je kat. Laat dus geen eten rondslingeren. Chocolade, knoflook, druiven en paddenstoelen zijn bijvoorbeeld giftig. Hou medicijnen en schoonmaakmiddelen buiten het bereik van je kat. Lees meer in ons artikel ‘Giftige producten voor je kat’.

Om te vermijden dat je kat giftige planten opeet, kan je speciaal kattengras te kopen.

Je huis katveilig maken: versieringen

Een kerstboom is onweerstaanbaar voor een kat. Kapotte kerstballen kunnen je kat verwonden. Plaats je kerstboom in een kamer die je kan afsluiten. Eventueel kan je een hekje rond je kerstboom zetten. Als voorzorgsmaatregelen kan je alleen de bovenste helft versieren.

Brandende kaarsen en katten gaan niet samen. Hou de kaarsen buiten bereik van je kat.

Je huis katveilig maken: open balkons en ramen

Woon je in een hoog gebouw? Dan kan je kat vallen als je een raam of balkondeur laat openstaan. Katten komen namelijk niet altijd op hun pootjes terecht. Maak je ramen en deuren kat proof met veiligheidsnetten of gaas. Deze voorzorgsmaatregelen zijn nog belangrijker wanneer je een kitten hebt.

Je huis katveilig maken: de badkamer

Vergeet het deksel van je toilet niet dicht te doen. Een kitten die in het toilet valt, kan er moeilijk weer uit. Katten kruipen graag in een open was- of droogmachine. Zeker warme en droge kleren vormen een ideaal nestje. Sluit daarom de deur steeds.

Je huis katveilig maken: hete kookplaten

Een hete kookplaat is moeilijk te herkennen voor een kat. Om te voorkomen dat je kat per ongeluk zijn pootjes verbrandt, kan je een pan met koud water op het warme vuur zetten. Sommige kookplaten hebben ook een kinderslot.

Je huis katveilig maken: kabels en andere draden

Katten kauwen graag op kabels en andere draden. Dat kan gevaarlijk zijn. Bewaar draden en kabels daarom in een doos, werk ze weg onder je tapijt of probeer ze op een andere manier te verbergen.

Je huis katveilig maken: kleine voorwerpen

Garen en naalden, maar ook oordopjes en haarelastiekjes kunnen in je huis rondslingeren. Deze kleine voorwerpen zijn gevaarlijk als je kat ze inslikt.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

    Hier meer over lezen

  • Ieder kattenras heeft zijn eigen karaktertje. Vaak heb je gewoon op gevoel al een favoriet ras. Maar welk type kat past nu echt bij jouw persoonlijkheid? Het helpt om dit goed te onderzoeken voordat je besluit een kitten te kopen. Denk na over wie j…

    Hier meer over lezen

  • Wanneer moet je vaccineren? Wanneer komen de tanden door en wat betekent dit? Meer informatie kan je vinden in onderstaande artikels.

    Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.