Je kat vervoeren

Een kat vervoeren is niet evident. Katten houden niet van verandering. Maar een dierenartsbezoek kan je niet vermijden. We geven je enkele tips.

Je kat vervoeren

Laat je kat thuis wanneer jij een langere reis maakt. Vraag een buur of een vriend om op je kat te passen.

Je kat vervoeren: de transportmand

De transportmand van je kat moet groot genoeg zijn. Je kat moet recht kunnen staan, zich kunnen uitrekken en makkelijk omdraaien als zijn reismand dicht is.

Maak van de transportmand een veilige plek voor je kat. Haal de reismand niet alleen tevoorschijn wanneer je ergens naartoe moet. Zet de mand in een kamer waar je kat veel tijd doorbrengt en leg er beddengoed in. Je kan eventueel ook een T-shirt, dekentje of iets anders dat naar jou ruikt in de mand leggen. Het duurt enkele weken voor je kat aan de mand gewend is. Wees geduldig en beloon je kat.

Is je kat nog steeds angstig? Besproei zijn transportmand dan met een synthetische feromonenspray voor katten. Helpt dat ook niet? Dan moet je misschien een nieuwe reismand kopen of je huidige goed schoonmaken. Vraag raad aan je dierenarts.

Je kat vervoeren: je kat in de reismand krijgen

Zet de transportmand van je kat in een kleine kamer waar je kat niet veel schuilplaatsen heeft. Ga samen met je kat de kamer in en sluit de deur. Leg wat beddengoed in de transportmand. Jaag je kat niet op. 

Als je kat niet vanzelf in zijn transportmand kruipt, kan je het deksel eraf halen. Zet je kat op de bodem. Zet het deksel er vervolgens rustig op. Eventueel kan je jouw kat in een handdoek wikkelen om te voorkomen dat hij zijn poten uitstrekt wanneer je de reismand sluit.

Je kan de reismand ook verticaal zetten en je kat er omgekeerd in laten zakken. Als je denkt dat je kat zich zal verzetten, kan je de mand tien tot vijftien minuten voor je jouw kat erin zet met een synthetische feromonenspray besproeien.

Je kat vervoeren: maak alles klaar voor je vertrekt

Wacht niet tot het laatste moment om je kat in zijn reismand te plaatsen. Als je kat aan zijn transportmand gewend is, kan je hem een paar uur voor je vertrek geen eten geven. Leg wat stukjes van zijn lievelingseten in de mand om hem er vrijwillig in te laten gaan.

Je kan de transportmand van je kat afdekken met een handdoek van zodra hij erin zit. Hou de mand met beide handen stevig vast. Neem ook altijd een extra deken mee als bodembedekking. Een gestreste kat kan zijn behoefte per ongeluk in zijn mand doen.

Je kat vervoeren: in de auto

Maak de reismand op de achterbank van je auto vast met een veiligheidsgordel. Doe dat alleen als je auto aan een crashtest onderworpen is. Anders is het beter om de mand op de grond achter de passagierszetel te plaatsen. Laat je kat niet los in je auto tijdens het rijden. Maak enkele proefritten. Zo went je kat aan zijn transportmand en je auto. 

Je kat vervoeren: lange reizen

Als je autorit langer dan zes uur duurt, zal je kat af en toe moeten drinken en zijn behoefte doen. Er bestaan wegwerpkattenbakken voor lange autoritten. Leg voor de zekerheid een pamper in de transportmand. Geef je kat een paar uur voor de reis geen eten. Zo verminder je het risico dat hij in zijn mand braakt.

Is je kat toch nog gestrest tijdens de autorit? Vraag dan je dierenarts om advies. Eventueel krijg je een kalmeringsmiddel mee.

Je kat vervoeren: thuiskomen

Heb je andere huisdieren? Laat je kat enkele minuten in zijn transportmand zitten wanneer je thuiskomt. Observeer het gedrag van je andere huisdieren. Reageren zij agressief? Laat je kat dan minstens 24 uur in een aparte kamer zitten. Om het proces te versnellen kan je al je huisdieren met dezelfde handdoek inwrijven. Vraag raad aan je dierenarts.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.