Je kitten alleen laten

Train je kitten zodat je hem met een gerust hart alleen kan laten. Wij geven je enkele tips.

Je katten alleen thuislaten

Katten zijn onafhankelijk, maar toch hebben ze behoefte aan sociaal contact. In sommige landen is het zelfs verboden om je kat zonder toezicht een hele dag alleen thuis te laten. Dat geldt vooral voor binnenkatten, maar ook buitenkatten hebben baat bij dagelijkse verzorging. Laat je kat daarom niet te lang alleen thuis.

Laat je kat aan zijn omgeving wennen

Voor je jouw kitten voor het eerst alleen laat, moet hij aan zijn nieuwe omgeving gewend zijn. Geef je kitten een paar weken de tijd om je te leren kennen en aan zijn nieuwe thuis te wennen. Laat je kitten op verkenning gaan, maar hou een oogje in het zeil zodat hij niets giftigs eet. Na enkele weken nauwlettend toezicht, kan je jouw kat korte momenten alleen laten.

Put je kat uit

Je kitten uitputten voor je thuis vertrekt is een goed idee. Je kat gaat dan hopelijk meteen rusten wanneer je weggaat. Neem dus de tijd om met je kat te spelen. Kittens worden ook vaak per twee ter adoptie opgegeven. Zo kunnen ze elkaar uitputten.

Lichaamsbeweging

Een kat die vaak alleen wordt gelaten, kan sedentair worden. Dat is niet goed voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Installeer altijd een krabpaal zodat je kat niet aan je meubels gaat krabben. Hoe meer je kat kan krabben, hoe beter.

Geef je kitten enkele nieuwe speeltjes om zich mee te vermaken. Zijn oude speelgoed kan je even opbergen en later weer tevoorschijn halen. Verstop hier en daar snoepjes in huis. Je kan ook je tv of radio aan laten staan. Kies voor een uitzending zonder plotse, harde geluiden.

Vind je het toch nog eng om je kat alleen te laten? Er bestaan huisdiercamera’s waarmee je jouw kat in de gaten kan houden.

Je kat 's nachts alleen laten

Moet je jouw kat 's nachts achterlaten? Vraag dan aan een vriend of buur om op hem te passen. Leg aan de oppas uit dat hij je kat niet alleen eten en drinken moet geven. Hij moet ook de kattenbak schoonmaken en de tijd nemen om even te knuffelen met je kat voor hij weer vertrekt. Laat een kitten jonger zes maanden oud 's nachts niet alleen.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

    Hier meer over lezen

  • Ieder kattenras heeft zijn eigen karaktertje. Vaak heb je gewoon op gevoel al een favoriet ras. Maar welk type kat past nu echt bij jouw persoonlijkheid? Het helpt om dit goed te onderzoeken voordat je besluit een kitten te kopen. Denk na over wie j…

    Hier meer over lezen

  • Wanneer moet je vaccineren? Wanneer komen de tanden door en wat betekent dit? Meer informatie kan je vinden in onderstaande artikels.

    Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.