Een kitten introduceren bij je hond

Dat katten en honden het niet met elkaar kunnen vinden, is een cliché. Met de juiste voorbereiding introduceer jij je kitten vlekkeloos bij je hond.

Kitten bij hond introduceren

Katten en honden leren het beste met elkaar omgaan wanneer de kat jonger is dan zes maanden en de hond jonger is dan een jaar. Maar de meeste honden zullen ongeacht hun leeftijd een kitten aanvaarden. Vergeet niet om met je hond afzonderlijk extra qualitytime in te plannen.

Kitten bij hond introduceren: geef je kitten de tijd om te wennen

Laat je kitten eerst aan zijn nieuwe omgeving wennen. Plaats hem in een veilige ruimte met een bed, kattenbak, speeltjes, eten en drinken. Richt verstopplekjes in. Liefst blijft deze plek na de introductie met je hond een veilig domein voor je kitten. Wil je ook in andere delen van je huis verstopplekjes inrichten? Doe dat dan geleidelijk. Zo zullen de veranderingen voor je hond niet te drastisch zijn.

Kitten bij hond introduceren: geuren uitwisselen

Begin langzaam met de introductie. Hou je hond en kitten eerst apart en laat ze aan elkaars geur wennen. Verwissel hun dekens en laat ze elkaars ruimte verkennen.

Kitten bij hond introduceren: neem tijd voor de kennismaking

Zorg dat je kat zich kan verstoppen en hou je hond aan de lijn. Plaats een barrière tussen beide dieren. Een babyhekje dat gedeeltelijk afgedekt is met een laken of handdoek is perfect. Zo kunnen je hond en je kitten elkaar zien zonder fysiek contact. Maak van de kennismaking een leuke ervaring met een rustige activiteit voor beide huisdieren.

Wees klaar om je hond uit de kamer te leiden als hij erg opgewonden raakt. Herhaal de sessies tot beide dieren ontspannen zijn in elkaars gezelschap. Moedig hun goede gedrag aan met beloningen. Reageren je hond en je kitten negatief op elkaar? Haal ze dan uit elkaar.

Kitten bij hond introduceren: tijd om je kitten los te laten

Als je huisdieren zich op hun gemak voelen in elkaars buurt, mag je echt contact toestaan. Je moet er wel zeker van zijn dat ze goed op elkaar zullen reageren. Blijf toezicht houden. Leid de beide dieren positief af en moedig ze aan. Hou je hond aan de lijn tot je zeker bent dat hij niet wil jagen. Bewaar de afstand tussen beide dieren met speeltjes en beloningen. Maak de sessies geleidelijk langer. Laat de lijn van je hond geleidelijk los.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

    Hier meer over lezen

  • Ieder kattenras heeft zijn eigen karaktertje. Vaak heb je gewoon op gevoel al een favoriet ras. Maar welk type kat past nu echt bij jouw persoonlijkheid? Het helpt om dit goed te onderzoeken voordat je besluit een kitten te kopen. Denk na over wie j…

    Hier meer over lezen

  • Wanneer moet je vaccineren? Wanneer komen de tanden door en wat betekent dit? Meer informatie kan je vinden in onderstaande artikels.

    Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.