Je kitten bij je kat introduceren

Overweeg je om een kitten in huis te nemen? Met onze tips verloopt de introductie met je kat vlekkeloos.

Kitten bij kat introduceren

Sommige katten delen hun territorium niet graag. Zelfs bij een vlot eerste contact is er geen garantie dat de katten elkaar zullen aanvaarden. Zorg dat je een alternatief hebt om hun welzijn te garanderen.

Kitten bij kat introduceren: begin met één kamer

Laat je kitten eerst wennen aan een kamer waar je kat niet vaak komt. Plaats eten, drinken, een kattenbed, speeltjes en een kattenbak in de kamer. Richt ook verstopplekken voor je kitten in. Gebruik geen spullen van je kat. Hou alle benodigdheden ook na de introductie gescheiden. Zodra je kitten zich op zijn gemak voelt in zijn nieuwe omgeving en normaal eet en drinkt, kan je overgaan naar de volgende fase.    

Kitten bij kat introduceren: geuren uitwisselen

Laat beide katten langzaam wennen aan elkaars geur. Verwissel bijvoorbeeld hun dekens. Let op de reactie van beide dieren. Als de katten blazen, moet je ze meer tijd geven om aan elkaar te wennen.

Kitten bij kat introduceren: elkaars ruimte verkennen

Laat de katten in elkaars ruimte rondlopen. Probeer dat alleen als je kitten volledig ontspannen is in zijn nieuwe omgeving.

Kitten bij kat introduceren: tijd voor oogcontact

Laat je kat en kitten elkaar zien zonder fysiek contact. Een gaasdeur of een traphekje zijn ideaal. Leid beide katten af met een spelletje en beloningen. Willen de katten elkaar benaderen? Leid ze af wanneer ze blazen, grommen of hun oren platleggen. Hou de sessies kort.

Kitten bij kat introduceren: sta fysiek contact toe

Verwijder de barrière voorzichtig terwijl de katten afgeleid zijn. Ze moeten beide ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid. Haal ze meteen uit elkaar bij negatieve reacties. Herhaal de sessies.

Kitten bij kat introduceren: tijd om ze alleen te laten spelen

Gaat alles goed? Laat de katten dan gedurende korte periodes zonder toezicht met elkaar omgaan. Na verloop van tijd kan je de katten meer alleen laten. Vraag je dierenarts gerust om advies. Hou er rekening mee dat niet alle katten vrienden worden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.