Een kitten aan je kinderen voorstellen

Katten en kinderen kunnen beste vrienden worden. Om de introductie vlot te laten verlopen, moet je duidelijke afspraken met je kinderen maken.

Kitten aan je kinderen voorstellen

Kinderen met huisdieren leren empathisch en verantwoordelijk zijn. Bovendien maken kinderen met huisdieren minder kans op het ontwikkelen van astma.

Kitten aan je kinderen voorstellen: de ideale kitten vinden

Kies voor een kindvriendelijk kattenras. Zoek een fokker die zelf kinderen heeft. Zo weet je zeker dat je kitten al aan kinderen gewend is. Is dat niet het geval? Neem je kinderen dan mee naar je fokker. Zo krijgt je kitten de gelegenheid om al aan je kinderen te wennen. Wil je een kitten adopteren? Laat het centrum zeker weten dat je kinderen hebt. 

Zelfs de meest tolerante katten kunnen vroeg of laat uithalen. Leer je kinderen hoe ze een kat moeten benaderen en vooral wanneer ze een kat met rust moeten laten.

Kitten aan je kinderen voorstellen: stel enkele huisregels op

Om de komst van je kitten vlot te laten verlopen, kan je een aantal huisregels opstellen. Denk aan:

 • Wie neemt welke taak op zich?
 • Waar mag je kitten slapen?
 • Waar moeten je kinderen de kitten met rust laten?
 • Wanneer moeten je kinderen de kitten met rust laten?

Kitten aan je kinderen voorstellen: begin met één kamer

Geef je kitten een onderkomen in een rustige kamer. Plaats eten, drinken, een bedje, speeltjes en een kattenbak in de kamer. Richt ook verstopplekken in. Hou de deur gesloten. Zo kan je kitten horen en ruiken zonder overweldigd te raken. Later kan je de deur op een kier zetten.

Kitten aan je kinderen voorstellen: bouw het vertrouwen op

Laat je kinderen altijd maar heel even bij de kitten. Laat ze hem belonen. Stokspeeltjes zijn ideaal. Zo zijn je kinderen met de kitten bezig zonder hem aan te raken. Herinner je kinderen om voorzichtig om te gaan met de kitten en te letten op zijn lichaamstaal.

De meeste katten houden er niet van om opgepakt te worden. Laat je kinderen dat alleen onder toezicht doen. Zorg ook dat je kind niet achter je kat loopt of jaagt. Laat je kinderen nooit alleen met een nieuwe kitten.

Zorg dat je kitten altijd ruimte heeft om te ontsnappen. Als je een erg opdringerige peuter hebt, kan je babyhekjes plaatsen om de kitten veilige zones in huis te geven.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

 • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

  Hier meer over lezen

 • Ieder kattenras heeft zijn eigen karaktertje. Vaak heb je gewoon op gevoel al een favoriet ras. Maar welk type kat past nu echt bij jouw persoonlijkheid? Het helpt om dit goed te onderzoeken voordat je besluit een kitten te kopen. Denk na over wie j…

  Hier meer over lezen

 • Wanneer moet je vaccineren? Wanneer komen de tanden door en wat betekent dit? Meer informatie kan je vinden in onderstaande artikels.

  Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.