De checklist voor kittens

Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

Kitten checklist: het eerste bezoek aan je dierenarts

Je bent verplicht om je kitten te laten chippen en steriliseren of castreren voor hij vijf maanden oud is. Vergeet ook niet om je kitten te laten registreren op CatID. Het is ook aangeraden om een buitenkat een halsbandje aan te doen met jouw gegevens. Vraag je dierenarts naar de noodzakelijke vaccinaties.

Kitten checklist: wat je kitten nodig heeft

Als je de behoeften van een kat kent en weet hoe hij zich in zijn omgeving gedraagt, zal je hem een veilig thuis kunnen bieden. Vers eten en drinken en een schone kattenbak zijn vanzelfsprekend. Maar er zijn nog andere zaken belangrijk voor het welzijn en de levenskwaliteit van je kitten.

Geef je kitten een slaapplek. Dat kan een speciaal kattenbed of een knus plekje op je zetel zijn. Een hogere slaapplek is ideaal. Zo heeft je kitten een mooi overzicht. Katten hebben veilige plaatsen nodig om zich terug te trekken en ontspannen. Stoor je kitten niet wanneer hij zich op een van deze plekken bevindt.

Katten spelen graag. Koop daarom speeltjes voor je kitten. Vergeet niet om af en toe de speeltjes te vervangen. Anders raakt je kitten erop uitgekeken. Een krabpaal is voor een binnenkat een must. Je kitten krabt om zijn nagels te scherpen en zijn territorium af te bakenen. Om krabben en sproeien tegen te gaan, kan je een geurverspreider zoals Feliway gebruiken. De feromonen in Feliway zullen je kitten kalmeren.

Soms moet je kitten mee op uitstapjes of dierenartsbezoeken. Dan is een transportmand met een afneembaar deksel onontbeerlijk. Maak vooraf korte ritjes met je kitten om hem aan zijn kattenmand te laten wennen.

Kitten checklist: een veilige omgeving inrichten 

Haal gevaarlijke producten en giftige planten weg. Laat geen kleine, gevaarlijke voorwerpen zoals oordopjes, draden en naalden rondslingeren. Gevaarlijke planten zijn azalea's, tulpen, lelies, chrysanten en amaryllis. Een uitgebreide lijst van giftige planten voor je kat vind je hier.

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

    Hier meer over lezen

  • Ieder kattenras heeft zijn eigen karaktertje. Vaak heb je gewoon op gevoel al een favoriet ras. Maar welk type kat past nu echt bij jouw persoonlijkheid? Het helpt om dit goed te onderzoeken voordat je besluit een kitten te kopen. Denk na over wie j…

    Hier meer over lezen

  • Wanneer moet je vaccineren? Wanneer komen de tanden door en wat betekent dit? Meer informatie kan je vinden in onderstaande artikels.

    Hier meer over lezen

Kitten gids

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.