Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen

Je kitten of nieuwe kat zich thuis laten voelen, verloopt met onze tips vlot en stressvrij.

Je kitten zich thuis laten voelen

Adopteer een kitten die minstens twaalf weken oud is. Zestien weken is echter de ideale leeftijd voor een adoptie. Wij raden aan om kittens per twee te adopteren. Zo vervelen ze zich minder snel en kunnen ze van elkaar blijven leren. Probeer de moeder van je kitten te ontmoeten. Als zij kalm, sociaal en vriendelijk is, zal je kitten dat wellicht ook zijn.

Kies een kat die bij jouw leefomgeving past. Een kat die op een boerderij is opgegroeid en weinig interactie heeft gehad met mensen is waarschijnlijk niet ideaal voor een kinderrijk gezin in een stad.

Begin met één kamer

Bereid een kamer voor waarin je kitten rustig aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Hang geen gordijnen die tot op de grond komen in de kamer. Je kat zou ze als klimpaal kunnen gebruiken.

Je kan eventueel een hekje in de deuropening plaatsen. Zo kan je kat al een glimp opvangen van de rest van het huis en vertrouwd raken met alle nieuwe geuren. Bereid het gebied van je kat langzaam verder uit. Hou er rekening mee dat kittens meer tijd nodig kunnen hebben. Probeer zeker niets te forceren.

Maak de omgeving zo veilig mogelijk. Denk aan giftige planten, elektrische apparaten en breekbare voorwerpen. Maak wat ruimte op de vensterbank. Plaats in aparte delen van de kamer een kattenbak. Een kattenbed of kartonnen doos met een knus dekentje zijn prima schuil- en rustplaatsen voor je kat. Een krabpaal en speeltjes om mee te ravotten, zijn ook een must.

Probeer ook een voorwerp uit het vorige verblijf van je kat mee te nemen. De vertrouwde geur zal je kat geruststellen. Zorg dat alle materialen voor je nieuwe kat niet gebruikt zijn geweest door een andere kat.

De beginperiode

Laat je nieuwe kat of kitten rustig aan zijn nieuwe omgeving wennen. Heb je kinderen? Leer ze dan hoe ze de kat moeten benaderen. Zorg voor eten, vers water en een kattenbak. Wees niet verbaasd wanneer je kat weinig honger heeft. Aan een nieuwe thuis wennen, kan stress veroorzaken.

Een band opbouwen met je kat

Hoe meer tijd je in het begin met je kitten of kat doorbrengt, hoe beter je band zal zijn. Maak van de gelegenheid gebruik om het gedrag en de signalen van je kat te leren. Val je kat alleen lastig wanneer hij om aandacht vraagt of wil spelen.

Aai je kat altijd eerst op zijn hoofd. Als hij dat leuk vindt, kan je zijn rug aaien. Wees attent voor de signalen van je kat en aai hem nooit over zijn buik. Katten gaan op hun rug liggen en tonen hun buik om te tonen dat ze je vertrouwen. Dat is geen uitnodigen om hem daar te aaien. Laat je kat naar jou toekomen.

Leer je kat wat wel en niet kan. Mag je kat ‘s nachts bij jou in bed? Katten zijn van nature het actiefst wanneer de zon op en ondergaat. Maar je kan je kat een slaappatroon aanleren dat past bij de levensstijl van jouw gezin.

Stel je andere huisdieren voorzichtig voor. Katten zijn territoriaal en kunnen soortgenoten als een indringer zien. Volwassen katten aanvaarden een kitten eerder dan een andere volwassen kat.

Als je een buitenkat neemt, is het verstandig om hem de eerste drie weken binnen te houden. Zorg ook dat je kat gechipt, gevaccineerd en gesteriliseerd of gecastreerd is.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.