Weetjes over katten

Landen katten altijd op hun pootjes? En hebben ze echt een hekel aan water? Ontdek alle weetjes over katten.

Kattenweetjes: katten landen altijd op hun pootjes

Katten hebben een evenwichtsorgaan in hun oor. Als een kat valt, draait zijn hoofd in de juiste richting. Zijn lichaam volgt dan automatisch. Natuurlijk zijn er ook momenten dat een kat niet op zijn pootjes terechtkomt. Dat katten op hun pootjes terechtkomen wil echter niet zeggen dat ze zich geen pijn kunnen doen.

Kattenweetjes: katten hebben negen levens

Een kat heeft wel degelijk maar één leven.

Kattenweetjes: katten en honden zijn vijanden

Katten en honden gedragen zich anders. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen vrienden kunnen zijn. 

Kattenweetjes: katten houden niet van mensen

Honden bedelen om aandacht. De meeste katten doen dat niet. Maar dat betekent niet dat katten niet van mensen houden.

Kattenweetjes: katten hebben niet veel aandacht nodig

Katten hebben liefde en aandacht nodig. Je kan een kat langer alleen laten dan een hond, maar dat wil niet zeggen dat je een kat zomaar achter kan laten met een voederautomaat en wat water. Katten moeten verzorgd en geborsteld worden. Bovendien kunnen katten ook last hebben van verlatingsangst.

Kattenweetjes: katten zijn buiten gelukkiger

Een kat die nog nooit buiten is geweest, weet niet wat hij mist. Bovendien leeft een binnenkat gemiddeld iets langer dan een buitenkat. Buitenkatten lopen meer risico op ongelukken en ziektes. Een kat die af en toe naar buiten gaat, is het gelukkigst wanneer hij zelf kan kiezen wanneer hij buiten is.

Kattenweetjes: katten hebben melk nodig

Geef je kat water in plaats van melk. De meeste katten zijn lactose-intolerant. Alleen kittens drinken moedermelk.

Kattenweetjes: katten haten water

De meeste katten zijn gefascineerd door water. Ze spelen graag met stromend kraanwater. Er zijn katten die graag zwemmen of in bad gaan, maar de meeste katten associëren ondergedompeld worden in water met kou.

Kattenweetjes: je kan een kat niet trainen

Katten zijn onafhankelijker dan honden, maar je kan ze wel degelijk trainen. Hou korte trainingssessies met een klikker. Beloon je kat na elke kleine les.

Kattenweetjes: katten zijn gemeen

Als je het niet gewend bent om met een kat om te gaan, kan je zijn subtiele signalen makkelijk over het hoofd zien. Zo is een kat die met zijn staart kwispelt niet blij, maar geïrriteerd. Wanneer je de signalen van een kat kent, kan je een aanval voorkomen.

Kattenweetjes: de nagels van een kat laten verwijderen kan geen kwaad

Het laten verwijderen van de nagels van je kat is dierenmishandeling. De procedure kan ernstige, blijvende psychologische en fysieke gevolgen hebben voor je kat. Knip de nagels van je kat regelmatig.

Kattenweetjes: binnenkatten hebben geen inentingen nodig

Ook binnenkatten moeten gevaccineerd worden. Mensen of andere huisdieren kunnen virussen in huis brengen. Vraag advies aan je dierenarts.

Kattenweetjes: katten zien perfect in het donker

Katten kunnen niet in het donker zien, maar met een klein straaltje licht zien ze veel meer dan een mens. De ogen van een kat zijn gemaakt om te jagen bij zonsopgang en zonsondergang.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.