De ontwikkeling van je kitten per week

Een pasgeboren kitten groeit snel. De eerste zes weken zijn belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling.

Ontwikkeling kitten: week 1 en 2

Pasgeboren kittens zijn blind en doof. Ze zijn volledig afhankelijk van hun moeder. De eerste week slapen de kittens veel. Ze zijn in staat om hun kopje op te tillen, hun pootjes te bewegen en piepende geluidjes te maken. Bij de geboorte wegen kittens gemiddeld honderd gram. Aan het eind van hun eerste week is hun gewicht verdubbeld.

Vanaf de tweede week kunnen kittens horen en zien. Hou ze nog wel uit de buurt van fel licht. Hun oogjes zijn nog erg gevoelig. Tegen het einde van de tweede week beginnen ze hun eerste wiebelende stapjes te zetten.

Ontwikkeling kitten: week 3 en 4

In de derde week krijgen de kittens tanden en nagels. Hun zelfvertrouwen groeit en ze beginnen hun omgeving te verkennen. Tegen week vier beginnen kittens te spelen met elkaar, speelgoed en mensen. Ze kunnen ook beter horen en zien. Dit is het perfecte moment om de kittens kennis te laten maken met een kattenbak. De kittens wegen nu ongeveer 400 gram.

Ontwikkeling kitten: week 5 en 6

Tijdens de vijfde en zesde week ontwikkelen de kittens veel van hun karakter. Op zes weken hebben veel kittens voldoende coördinatie om op meubels te klimmen en springen. De kittens kunnen hun eigen vacht verzorgen en gaan op hun kattenbak. Ze drinken nog steeds melk bij hun moeder, maar je mag ze ook al vast eten geven. De kittens wegen aan het einde van week zes ongeveer 700 gram.

Ontwikkeling kitten: week 7 tot 12

Op zeven weken is een kitten bijna oud genoeg om zijn moeder te verlaten. In deze periode ontwikkelt een kitten zijn sociale vaardigheden. Dit is ook het perfecte moment om over te stappen naar gewone voeding. Start met natte voeding voor kittens zodat de katjes zeker genoeg vocht binnenkrijgen.

Tegenwoordig is het aangeraden om kittens tot zestien weken bij hun moeder te laten. Zo kunnen de kittens van elkaar leren en zijn ze nog beter gesocialiseerd. Afhankelijk van zijn ras en geslacht weegt een kitten ongeveer 1 kilogram rond negen weken en 1,5 kilogram rond twaalf weken.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.