Kittenvoeding: do's-and-don'ts

Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je kitten goed op gewicht komt en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Goede voeding voor kittens

Wat we weten over kittenvoeding is fel geëvolueerd. De tijd dat we dachten dat een kommetje melk genoeg was voor een kitten, ligt gelukkig ver achter ons. Andersom krijgen kittens ook vaak te veel eten. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk lijdt naar schatting de helft van alle katten aan overgewicht. We geven je enkele tips over de voeding van kittens en, net zo belangrijk, hoeveel eten kittens eigenlijk nodig hebben. 

Hoeveel eten kittens normaal?

Pasgeboren kittens zogen om de twee uur en daarna geleidelijk aan tot vier of zes keer per dag, tot het spenen begint. In deze periode moeten ze elke dag ongeveer twintig gram aankomen. Een gezond kitten heeft hier op zichzelf geen moeite mee. Voedingsproblemen doen zich meestal pas voor als het kitten volledig gespeend is. 

Opletten met overvoeren en beloningen

Als het kitten bij je thuis aankomt, is het meestal erg slank en vol energie. Veel mensen krijgen dan de neiging om hun kitten te overvoeren, omdat ze vrezen dat het te mager is. Dat is zelden het geval: kittens worden net verondersteld mager te zijn.
Beloningen zijn een tweede grote factor die aan overvoeding bijdraagt. De kitten leert al snel dat hij een traktatie zal krijgen wanneer hij erom vraagt. Probeer daarom consequent te zijn in wanneer en waarom je hem beloont.

Lichaamsconditiescore

Als het tijd is voor de eerste inentingen en de afspraak voor castratie of sterilisatie, zal de dierenarts je kat wegen en de score van zijn lichaamsconditie onderzoeken. Die wordt uitgedrukt op een schaal van één tot negen, waarbij één te mager is en negen zwaarlijvig. Vraag de dierenarts hoe je de lichaamsconditiescore van je kittens regelmatig kan controleren. 

Wat is het beste voer voor kittens?

Kattenvoer bestaat doorgaans in twee vormen: natvoer of droogvoer. Beide types hebben voordelen, dus het is moeilijk te zeggen wat nu het beste voer voor kittens is. 

Natvoer kan de nieren en de blaas ondersteunen. Je kitten neemt er ook voldoende vocht mee op. Dat is handig, want katten hebben de neiging om te weinig water te drinken. Droogvoer is daarentegen goed voor het gebit van je kitten, maar zit vaak boordevol calorieën. Velen kiezen voor een combinatie van beide. Lees goed op de verpakking hoeveel je moet geven of vraag het aan je dierenarts of de fokker.

Wat met gesteriliseerde of gecastreerde katten?

Veel kattenbaasjes zien een drastische gewichtstoename na de sterilisatie of castratie. Dit kan voor een gedeelte hormonaal bepaald zijn, maar ook liggen aan het feit dat gecastreerde of gesteriliseerde katten minder actief zijn. Tegenwoordig is er speciaal kattenvoer voor gecastreerde of gesteriliseerde dieren. Volg de richtlijnen op de verpakking en weeg het voer af om de juiste portie te geven. Geef zeker geen kittenvoeding meer.

Extra tips voor gezonde kittens

  • Varieer de merken, smaken en vorm van het voer. Anders groeit je kitten misschien op tot een kieskeurige eter. 
  • Lichaamsbeweging is de beste manier om overgewicht te voorkomen. Het is dus erg belangrijk dat je regelmatig met je kitten speelt. 
  • Is je kat enorm gulzig? Dan kan een voederpuzzel een oplossing zijn. Dit zorgt ervoor dat je kat moeite moet doen voor zijn eten en geeft dus ook mentale stimulatie.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.