Engelse cocker spaniël

Op zoek naar een vrolijke en aanhankelijke hond? Dan is de Engelse cocker spaniël jouw perfecte match!

Engelse cocker spaniël

Lees meer

Rasgeschiedenis

De Engelse cocker spaniël is een van de meest populaire gezelschapshonden ter wereld. Het ras werd bekend door de Disney-klassieker ‘Lady en de Vagebond’. De cockerspaniël ontstond in Engeland. Daar werden de honden gebruikt tijdens de jacht met getrainde roofvogels.

De Engelse cocker spaniël werd kort na de oprichting van de Engelse kennelclub in 1873 erkend. De cockerspaniël die we vandaag kennen stamt uit het begin van de negentiende eeuw.

Karakter van een Engelse cocker spaniël

De Engelse cocker spaniël heeft een vrolijk, speels, nieuwsgierig en lief karakter. De honden zijn graag zo dicht mogelijk bij hun baasjes. Cockerspaniëls kunnen het meestal goed vinden met andere honden. Daarnaast zijn ze ook perfecte speelkameraden voor kinderen. Cockerspaniëls genieten van alle aandacht.

Activiteit

Een cockerspaniël opvoeden is erg makkelijk. De honden genieten van elke oefening. Varieer regelmatige wandelingen met spelen in je tuin of behendigheidstrainingen.

Vachtverzorging van een Engelse cocker spaniël

Om de vacht van je Engelse cocker spaniël mooi te houden, kam en borstel je je hond best een keer per week. Was je hond ook regelmatig.

Training

Vergeet niet dat de Engelse cocker spaniël gefokt werd als jachthond. Hou je hond aan de lijn, want hij durft al eens kleine dieren of vogels achtervolgen.

Een cocker spaniël opvoeden is makkelijk. Het zijn intelligente dieren die graag nieuwe dingen onderzoeken. Train je Engelse cocker spaniël pup geduldig en geef hem beloningen. Begin vroeg met de socialisatie van je hond door hem bloot te stellen aan verschillende mensen, geluiden en plaatsen.

Raskenmerken van een Engelse cocker spaniël

Type

De Engelse cocker spaniël behoort tot de familie van de sportieve honden. Andere honden binnen deze familie zijn, onder andere, de Amerikaanse cocker spaniël, de clumber spaniël en de Engelse springer spaniël.

Grootte en gewicht

Kleur

De vacht van de Engelse cocker spaniël bestaat in verschillende kleuren. Hun gladde en zijdeachtige vacht komt voor in een zwarte, rode en goudbruine kleur.

Bijzondere kenmerken

Engelse cocker spaniëls kunnen ongewenst gedrag vertonen wanneer ze vaak alleen zijn of niet genoeg beweging krijgen. De honden zijn vriendelijk tegen kinderen en andere honden.

Leeftijd 

De Engelse cocker spaniël wordt gemiddeld zo’n 13 tot 14 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Over het algemeen is de Engelse cocker spaniël een gezond ras. Maar er bestaan enkele erfelijke ziektes. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: http://www.belgischespanielclub.be.

Voeding

De Engelse cocker spaniël heeft een grote eetlust. Kies je voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Vijf weetjes over Engelse cocker spaniëls

  1. De Engelse cocker spaniël komt oorspronkelijk uit Engeland.
  2. Het ras werd bekend door de Disney-klassieker ‘Lady en de Vagebond’.
  3. De vacht van de cockerspaniël heeft regelmatig verzorging nodig.
  4. Engelse cocker spaniëls zijn intelligente een aanhankelijke dieren.
  5. Een cockerspaniël opvoeden is erg makkelijk. De honden genieten van elke oefening.

Alle hondenrassen

Bekijk hier de volledige lijst hondenrassen opgenomen in onze test.

Hondenras kiezen?

Doe de test en kijk welke viervoeter er het beste bij jou past.